Duurzaam ondernemen in Alphen aan den Rijn

Of u nu een groot of klein bedrijf heeft: elke duurzame stap is winst. Ontdek hoe wij u samen met Blik vooruit graag op weg helpen.

In 2050 willen we een volledig ‘circulaire’ economie hebben, waarbij we dus geen nieuwe grondstoffen en hulpstoffen meer gebruiken. Bedrijven in Alphen aan den Rijn spelen hierbij een grote rol. Daarom is het belangrijk dat u nu al begint met circulair ondernemen. Dit wil zeggen: ondernemen op een manier waarbij u geen nieuwe grondstoffen nodig heeft en uw afval telkens opnieuw wordt gebruikt (door uw bedrijf of anderen), bijvoorbeeld voor nieuwe producten. 

Voordelen duurzaam ondernemen 

Of u nu een groot of klein bedrijf heeft: elke stap is winst. Uw bedrijf draagt zo bij aan een beter milieu. Duurzaamheid wordt ook steeds belangrijker voor consumenten en zakelijke partners. Met duurzaam ondernemen kunt u zich onderscheiden van concurrenten en kunt u nieuwe doelgroepen (klanten) aanspreken.  

Wat kan uw bedrijf doen

Er zijn steeds meer mogelijkheden voor duurzaam ondernemen. U kunt uw bedrijfspand verduurzamen met isolatie en zonnepanelen. Met vergroenen helpt u onze gemeente klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te vergroten. Bijvoorbeeld met plantenborders langs de gevels, een groen dak of halfverharding te gebruiken voor parkeerterreinen en/of opritten. Daarmee geeft u uw bedrijfsomgeving ook nog eens een mooiere uitstraling.  

Materialen

Koop, gebruik en produceer zo veel al mogelijk materialen die weinig tot geen (plastic) verpakking hebben, ‘biologisch afbreekbaar’ zijn (lees: verteren) of oneindig kunnen worden hergebruikt

Producten

Waar zijn uw producten van gemaakt? Kunnen de materialen worden hergebruikt of is uw product goed te repareren? En gaat uw product lang mee? Producten die van 1 soort materiaal zijn gemaakt, zijn beter te recyclen. 

Productieproces

Kan uw productieproces handiger? Bijvoorbeeld met minder grondstoffen, energie of kleinere verpakkingen? Daarmee voorkomt u onnodige verspilling van materialen, maar scheelt vaak ook in uw kosten.

Apparatuur 

Hoe duurzaam is de apparatuur die u gebruikt? Is het nodig om alles in eigen bezit te hebben, of gebruikt u apparaten maar af en toe? Dan is huren duurzamer en wellicht ook goedkoper.  
Tip: ongebruikte bedrijfsmiddelen (zoals een vergaderruimte of bestelbus) kunt u via Parksharing Alphen aan den Rijn delen met andere bedrijven.  

Afval 

Hoe gaat u in uw bedrijf met afval om? Wordt alles naar soort gescheiden of gaat alles via het restafval naar de verbrandingsoven? Door uw afval goed te verminderen en te scheiden hebben we minder nieuwe grondstoffen nodig. 

Blik vooruit: duurzaam netwerk en hulp 

Om het makkelijker te maken om met duurzaam ondernemen aan de slag te gaan, is het circulair ondernemersloket Blik vooruit opgericht. Een samenwerking van de VOA, Huis van Duurzaamheid, EBDA en Gemeente Alphen aan den Rijn. Doel is u te informeren over de mogelijkheden, te inspireren, u in contact te brengen met andere ondernemers of te begeleiden met lokale en landelijke vakkennis. 

Meer informartie 

Kijk voor meer informatie op Blik vooruit.