Eetbaar Alphen

Eerlijk eten uit uw eigen buurt. Vanuit duurzaamheid, gezondheid en bewustwording werkt Eetbaar Alphen aan lokale voedselteelt en meer eetbaar groen in stad en kernen.

Eetbaar alphen illustratieEetbaar Alphen zet zich in voor meer lokale voedselproductie. Dat is beter voor:

  • onze gezondheid
  • vergroot de biodiversiteit (meer planten en beestjes)
  • helpt klimaatverandering tegen te gaan
  • maakt ons minder afhankelijk van voedsel van buitenaf.

Het gaat om stadslandbouw op stukjes snippergroen in de wijk, eetbaar groen in parken en buitengebieden en meer duurzame voedselteelt in het agrarisch gebied. Met Eetbaar Alphen zorgen we voor steeds meer oogstplekken in onze eigen woonomgeving! Bijvoorbeeld:

  • fruit
  • noten
  • wilde groenten in stadsparken en buitengebieden
  • pluk- en buurtuinen in de wijk

In grote stadsparken werkt Eetbaar Alphen aan de aanplant van zoveel mogelijk eetbaar groen. Bekende soorten die in soms ook in de winkel liggen, zijn bijvoorbeeld appels, peren, pruimen, kersen en bessen. Maar ook oudhollands fruit en soorten die nu nog niet zo bekend zijn. Denk aan kornoelje kers, prairiebanaan, grootvruchtige hazelaars en krentenboompjes. Maar ook eetbaar blad zoals van de Chinese mahonie en het jonge blad van de winterlinde.  

Workshops, webinars, podcasts en rondleidingen  

Voedsel verbouwen is een vak. Natuurlijk: een paar zaadjes in de grond steken is simpel. Maar voor de aanleg van een eetbare tuin en het onderhoud, heb je veel kennis, inzicht en een setje groene vingers nodig. Gelukkig is alles te leren. Bijvoorbeeld met het lesprogramma Proeftuin, dat Eetbaar Alphen organiseert met de bibliotheek en Stichting Voedzaam Land. Neem eens deel aan een webinar, workshop of kijk en luister naar de Proeftuin Podcast. Wilt u erop uit? Loop mee met rondleidingen die we tussen mei en november op verschillende locaties organiseren.  
Benieuwd naar de activiteiten? Neem dan eens een kijkje in de activiteitenagenda van Huis van Duurzaamheid

Oogsten in Alphen  

In Alphen aan den Rijn is er meer eetbaar dan u misschien denkt. Naast bomen met tamme kastanjes of walnoten, die hier soms al jaren staan, is er de laatste jaren extra veel eetbaar goed geplant.  

Irenebos  

In het Irenebos (Zegersloot-Noord) zijn tussen 2020 en 2021 honderden eetbare bomen en struiken neergezet. Ontdek hier:

  • appels
  • pruimen en bessen
  • zeldzaam fruit zoals de prairiebanaan (Asimina triloba).

Ook vindt u er de Toona sinensis. Het jonge blad is goed eetbaar en smaakt naar Franse uiensoep mét kaas! Daarom noemen we de boom ook wel uienboomsoep.  

Zelf-Op-Pad-Tour 

Ontdek de eetbare wilde planten in het Irenebos met de Wildpluksafari Zelf-Op-Pad-Tour. In deze deze zelf-op-pad tour leert u 10 eetbare wilde planten (her)kennen en leert u wat u ermee kunt maken. Aan de hand van de tour maakt u een wandeling door het Prinses Irenebos langs eetbare wilde kruiden. In elk seizoen is er wel iets te plukken. De tour bevat informatieve filmpjes en lekkere recepten. U leest hier meer informatie en de mogelijkheid om de tour gratis te bestellen.

Klimaatbos  

In het voorjaar van 2023 is het Klimaatbos langs de N11 opgeleverd. Behalve bomen met belangrijke klimaatvoordelen, zoals het afvangen van fijnstof of vastleggen van CO2, groeien hier ongeveer 30 verschillende soorten waarvan de vruchten, het blad of de bloemen eetbaar zijn. Het klimaatbos in Alphen aan den Rijn levert straks een belangrijke bijdrage aan een groene en gezonde leefomgeving in onze gemeente. Met het klimaatbos vergroten we de biodiversiteit (meer planten en beestjes) en helpen klimaatverandering tegen te gaan.