Groene tuin aanleggen

Pad met siergrassen

Meer groen in tuinen en buurten is belangrijk voor onze gezondheid en een klimaatbestendige toekomst. We krijgen meer en meer te maken met warme en droge periodes, die worden afgewisseld met zware en hevige regenbuien. Op deze twee uitersten zijn onze huizen en het rioolstelsel niet voorbereid. De warmte blijft lang in huis hangen en tijdens zware regenbuien kan ons rioolstelsel het vele water ineens niet snel genoeg afvoeren. 

Gelukkig kunnen we ons voorbereiden op deze veranderingen. Door maatregelen te nemen tegen de negatieve effecten van lange periodes van hitte en droogte en hevige regenval. Vergroenen van onze omgeving is dus een maatregel.  

Operatie Steenbreek 

Logo Operatie SteenbreekGemeente Alphen aan den Rijn is aangesloten bij de landelijke organisatie Operatie Steenbreek. Vanuit dit project helpen wij u graag op weg om ook uw tuin, straat en buurt te vergroenen en gezonder te maken. U kunt hiervoor gebruik maken van de klimaatsubsidie.

Of u nu een tuin, balkon, terras of alleen een smalle strook langs uw gevel heeft: het is bijna altijd mogelijk om een stukje rondom uw huis te vergroenen. Een klimaatbestendige tuin bestaat voor maximaal 40% uit tegels en voor minimaal 60% uit ‘levend groen’. U kunt hierbij denken aan planten, struiken, bomen en gras.

Voordelen

Een groene tuin biedt veel voordelen:

Koelere zomers

Bomen, struiken en planten zorgen voor verkoeling in de zomer. Ze bieden schaduw, nemen geen warmte op en verdampen water op warme dagen.

Gezondere omgeving

Groen in uw tuin zorgt voor een schonere lucht en een schonere lucht draagt bij aan een betere gezondheid. Een kleine boom neemt bijvoorbeeld al 500 gram CO2 en fijnstof op. Dit staat gelijk aan 7.500 autokilometers! Bovendien zorgt groen voor minder stress. Alleen al het zien van natuur heeft een rustgevend effect.

Hogere huizenprijs

Uit onderzoek blijkt dat woningen met veel groen een hogere huizenprijs opleveren. Kopers zijn bereid om ongeveer 7% meer te betalen. 

Minder wateroverlast

Planten en bomen vangen regenwater op én houden regenwater vast. Hierdoor stroomt minder water naar het riool en is de kans op wateroverlast kleiner. Sterker nog: als we 10% van de tuinen in Nederland ‘groen’ maken, dan stroomt er elk jaar 85 miljoen liter water minder in het riool.

Subsidie

Wilt u uw tuin vergroenen door tegels te vervangen door planten? Dan betaalt de gemeente graag mee aan de kosten voor gras, planten enzovoort. Iedereen kan deze subsidie aanvragen, ook huurders. Zie: Klimaatsubsidie

Workshop

Deskundig tuinadvies, inspirerende voorbeelden. U ontdekt het allemaal tijdens de gratis workshop Duurzame tuin. De gemeente organiseert deze workshop samen met stichting Steenbreek bij minimaal 10 aanmeldingen (huisnummers). 

Geveltuin

Geveltuin met stokrozenU kunt een geveltuin aanvragen bij de gemeente. Wij leggen dan de basis en u zorgt voor de planten (of u laat dit doen). Voorwaarde is wel dat uw straat hiervoor geschikt is én dat u met meerdere buren of buurtgenoten aan de slag gaat. 

 

 

 

Plantenpakket

Plantenpakket Operatie SteenbreekHeeft uw huis een voortuin? Gaat u de tegels hierin vervangen door planten en doen meerdere buren mee? Dan kunt u een gratis plantenpakket aanvragen bij de gemeente. We bieden maximaal 10 m2 planten aan per voortuin.

Handige links

Ter inspiratie 

Groene straatMet kleine aanpassingen, tovert u uw stadstuin om tot een gezellige en groene ruimte. 

 

 

De eenvoudige tuin 

Tuin met groene haagDe groene haag is een goede schuilplaats voor vogels en egels. De beplanting is eenvoudig maar daardoor ook wat saai. Op warme zomerdagen kan de temperatuur in deze tuin door de tegels flink oplopen. Regenwater kan tijdens hevige buien goed worden afgevoerd via de borders rondom het terras. 

 

Onderhoudsarme tuin 

Tuin met stadsboomDoor de boom kunnen vogels vanuit de haag op zoek gaan naar voedsel in uw tuin. De boom zorgt voor privacy en zorgt voor verkoeling op warme zomerdagen. De plantenborders met gebogen lijnen geven uw tuin een speels karakter.                     

 

 

Diervriendelijke tuin met weinig onderhoud 

Tuin met lage hagenDe lage hagen maken uw tuin interessanter om naar te kijken. Ook in de winter zorgen de groenblijvende hagen voor een mooie aanblik. Dieren zullen graag naar deze tuin komen. 

 

 

Tuin met hoogteverschillen 

Tuin met hoogteverschillenDoor in uw tuin te werken met kleine hoogteverschillen, lijkt uw tuin ruimtelijker.