Tips voor kleine dieren in uw tuin

Met een paar kleine maatregelen in uw tuin zullen kleine dieren zoals vogels en egels uw tuin graag bezoeken. Hieronder geven wij u enkele tips.

1. Vogels in de tuin

roodborstje_in_haagVogels houden van beschutting. Dat biedt ze bescherming tegen rovers. Met een (kleine) boom in uw tuin en groene hagen, zullen vogels graag uw tuin bezoeken. 

 

 

Met een voederhuisje helpt u vogels de winter door. Ook in de zomerperiode maken de vogels graag gebruik van extra voer om hun jongen te voeden. 

 

 

2. Egels in de tuin 

Egel_in_de_tuinMaak een rommelhoekje in de tuin. Bijvoorbeeld met gesnoeide takken en afgevallen bladeren in de herfst. Egels vinden in dit soort hoekjes beschutting en zullen er in de winter ook hun winterslaap houden. Plant hier en daar siergrassen, daar houden egels van. 

Is uw tuin omheind met schuttingen? Zorg dan voor kleine openingen laag bij de grond. Zo kunnen egels uw tuin in en uit op zoek naar voedsel. 

3. Bijen, vlinders en andere belangrijke insecten 

Bij_op_krokusHommel_bij_distelKleine VosPlant in de herfst vroege voorjaarsbollen voor de eerste bijen en hommels. Heeft u gras in de tuin? Maai dit dan pas na de maand mei en zaai inheemse, wilde bloemen. Hiermee helpt u de insecten aan voedsel, trekt u egels naar uw tuin en het ziet er ook nog eens mooi uit. 

Zaadbol_in_herfstLaat uitgebloeide bloemen en planten in de herfst en winter staan. Planten komen de winter makkelijker door als er niet wordt gesnoeid. En het zaad van uitgebloeide bloemen is voedsel voor vogels en in holle stengels overwintert bijvoorbeeld het Lieveheersbeestje. De silhouetten van de planten vormen een mooi decor in de lage winterzon. 

Laat ook pollen gras staan en het afgevallen blad liggen tussen de planten. Het beschermt de planten tegen eventuele vorst en is voor kleine insecten een goede plek om te overwinteren. 

Laat ook het schoffelen achterwege tot het voorjaar. Zo bescherm je bijvoorbeeld de poppen van nachtvlinders die overwinteren in de grond.