Groenblauw Buurtidee

Heeft u een goed idee om uw leefomgeving mooier, groener en duurzamer te maken? Dan helpt Hoogheemraadschap van Rijnland u graag met subsidie.

Het Hoogheemraadschap van Rijnland zorgt voor het waterbeheer in onze gemeente. Om de gevolgen van klimaatverandering goed op te vangen, zoeken zij naar nieuwe manieren om het water in onze stad en buitengebieden te regelen. Dit kunnen zij niet alleen oplossen, en daarom werken overheden, bedrijven, wetenschappers én inwoners samen. 

Overlast 

De klimaatverandering levert op verschillende manieren overlast voor ons. Warmere zomers zorgen voor hittestress waardoor we minder goed slapen. En langdurige droge periodes worden afgewisseld door zware regenbuien en stormen, die kunnen zorgen voor ondergelopen straten en kelders.  

Groen als oplossing 

Meer groen in onze omgeving helpt om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Bomen zorgen bijvoorbeeld met hun schaduw en verdamping van regenwater, voor koelte tijdens warme zomerdagen. Een soort ‘natuurlijke’ airconditioner dus. Het Hoogheemraadschap van Rijnland helpt graag actieve inwoners, scholen, georganiseerde groepen mensen en bedrijven op weg met hun ideeën voor meer groen in hun buurt met de tijdelijke subsidieregeling Groenblauw Buurtidee. 

Wat is groenblauw

Met veel bestrating stroomt waardevol regenwater via het riool naar de rivieren. Bij zware regenbuien kan het riool het vele water ineens niet altijd snel genoeg afvoeren, waardoor wateroverlast kan ontstaan. Door meer ruimte te maken voor bomen, struiken en planten, kan het regenwater op een natuurlijke manier wegzakken in de bodem. Daarmee wordt bijvoorbeeld het grondwaterpeil aangevuld voor droge periodes, wat weer goed is voor de aanvulling van het drinkwater. Bij groenblauw staat groen voor de bomen, struiken en planten, en blauw voor het water. 

Subsidie aanvragen 

Heeft u ideeën om uw omgeving groener te maken? Dan helpt het Hoogheemraadschap van Rijnland u graag op weg met de tijdelijke subsidie Groenblauw Buurtidee. De subsidie kunt u aanvragen via de website van Hoogheemraadschap van Rijnland.