Het Circulair Loket Zuid-Holland

Wil je ondernemen met reststromen en hernieuwbare materialen, maar raak je verdwaald in complexe regelgeving? Of ben je al circulaire ondernemer, maar biedt het administratief juridische landschap uitdagingen? Dan ben je hier op de juiste plek voor antwoord op jouw vragen.

Het Circulair Loket is namelijk het startpunt voor vragen over ondernemen met hernieuwbare en secundaire grondstoffen, circulaire experimenten en andere juridische en administratieve vragen rondom circulair ondernemen.

Stel hier je vraag over circulair ondernemen en krijg onafhankelijk, gratis advies op maat van de specialisten van de Zuid-Hollandse omgevingsdiensten. Een unieke mogelijkheid die een langdurige zoektocht naar de juiste procedures en vergunningen voorkomt. Zo kun jij je focussen op wat echt telt: ondernemen en impact maken.

Wie kan terecht bij het Circulair Loket?

Het loket is een vraagbaak voor alle ondernemers en verenigingen in Zuid-Holland die circulair ondernemen, bijvoorbeeld met reststromen, of dat willen gaan doen. Van start-ups en mkb-bedrijven tot grote organisaties.

Ben je nog niet bezig met vergunningen, maar ben je wel benieuwd naar wat er mogelijk is? Of ben je voorbij dit stadium en op zoek naar advies over een ingewikkelde situatie? Klop dan aan bij het Circulair Loket. Na indiening van jouw vraag krijg je te horen wat de verwachte doorlooptijd is. Deze is mede afhankelijk van de complexiteit van de vraag.

Hoe werkt het?

Simpel. Stuur een e-mail naar circulairloket@dcmr.nl met de volgende gegevens:

  • Voor- en achternaam
  • Bedrijfsnaam
  • Vestigingsplaats (of geplande vestigingsplaats)
  • Telefoonnummer
  • Jouw vraag

Een vraag die je indient, komt rechtstreeks terecht bij DCMR Milieudienst Rijnmond. Daar staat een specialist voor je klaar die jou persoonlijk verder kan helpen met bijvoorbeeld het vinden van de juiste vergunningen of, indien nodig, de vraag doorspeelt naar de juiste omgevingsdienst. Na verzending krijg je vanzelf bericht over de verwachte reactietijd. Dit is onder andere afhankelijk van de complexiteit van de vraag.

Waarom een circulair loket?

Provincie Zuid-Holland werkt toe naar een volledig circulaire samenleving. Een belangrijke manier om dat doel te bereiken, is het benutten van reststromen als grondstof. De wet- en regelgeving loopt echter op sommige vlakken nog wat achter en is voornamelijk gefocust op een lineaire economie waarin materialen aan het einde van hun levensduur worden afgedankt. Het gebruik van afvalstoffen als grondstoffen is daardoor ingewikkeld en aan veel regels gebonden. Dat geldt ook voor hernieuwbare grondstoffen die nog niet worden toegepast in de lineaire economie. Voor ondernemers betekent dat vaak een langdurige en kostbare zoektocht naar de juiste procedures en vergunningen. Erg zonde, want die tijd kunnen zij beter besteden aan dat waar zij goed in zijn: ondernemen en een positieve bijdrage leveren.

Daar komt het Circulair Loket om de hoek kijken. In deze unieke samenwerking tussen de provincie en milieu- en omgevingsdiensten helpen de vijf omgevingsdiensten onder leiding van DCMR de Zuid-Hollandse ondernemers met het verkrijgen van inzicht in de procedures die komen kijken bij circulair ondernemen. Tegelijkertijd maken de vragen die worden gesteld ook duidelijk tegen welke problemen ondernemers aanlopen. Deze kennis kan helpen bij het aanpassen van wet- en regelgeving. Zo wordt een belangrijke hobbel bij het realiseren van de circulaire economie in Zuid-Holland weggenomen.

Het Circulair Loket Zuid-Holland is een samenwerking tussen de provincie Zuid-Holland, BlueCity, de vijf Zuid-Hollandse omgevingsdiensten en de Zuid-Hollandse gemeenten. Het is een uitbreiding van het Rotterdamse Circulaire Loket dat in 2021 is gestart door de gemeente Rotterdam en de DCMR.