Kansen duurzaam ondernemen
Duurzaam ondernemen biedt nieuwe kansen. Onderscheid je van je concurrenten en trek nieuwe klanten aan.
Om een volledig ‘circulaire economie’ in 2050 voor elkaar te krijgen, hebben we de bedrijven in gemeente Alphen aan den Rijn hard nodig.
Voordelen duurzaam ondernemen
Of je nu een groot of klein bedrijf hebt: elke stap is winst. Jouw bedrijf draagt zo bij aan een beter milieu. Duurzaamheid wordt ook steeds belangrijker voor consumenten en zakelijke partners. Met duurzaam ondernemen kun je je onderscheiden van concurrenten en nieuwe doelgroepen (klanten) aanspreken.
Wat kun je met jouw bedrijf doen?
Er zijn steeds meer mogelijkheden voor duurzaam ondernemen. Je kunt je bedrijfspand verduurzamen met isolatie en zonnepanelen. Met vergroenen help je onze gemeente klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te vergroten. Bijvoorbeeld met plantenborders langs de gevels, een groen dak of halfverharding te gebruiken voor parkeerterreinen en/of opritten. Daarmee geef je jouw bedrijfsomgeving ook nog eens een mooiere uitstraling.
Materialen
Koop, gebruik en produceer zo veel als mogelijk materialen die weinig tot geen (plastic) verpakking hebben, ‘biologisch afbreekbaar’ zijn of oneindig kunnen worden hergebruikt.
Producten
Waar zijn jouw producten van gemaakt? Kunnen de materialen worden hergebruikt of is het product goed te repareren? En gaat jouw product lang mee? Producten die van 1 soort materiaal zijn gemaakt, zijn beter te recyclen.
Productieproces
Kan het productieproces handiger? Bijvoorbeeld met minder grondstoffen, energie of kleinere verpakkingen? Daarmee voorkom je onnodige verspilling van materialen, maar het scheelt vaak ook in de kosten.
Apparatuur
Hoe duurzaam is de apparatuur die wordt gebruikt? Is het nodig om alles in eigen bezit te hebben, of gebruik je apparaten maar af en toe? Dan is huren duurzamer en misschien ook goedkoper.
>>Tip: ongebruikte bedrijfsmiddelen (zoals een vergaderruimte of bestelbus) kun je via Parksharing Alphen aan den Rijn delen met andere bedrijven.
Afval
Hoe gaan jullie in het bedrijf met afval om? Wordt alles naar soort gescheiden of gaat alles via het restafval rechtstreeks naar de verbrandingsoven? Door afval te verminderen en goed te scheiden kunnen we meer hergebruiken en hebben we minder fossiele grondstoffen voor nieuwe producten nodig.
Wat doen we verder in de gemeente?
We werken momenteel aan veel projecten, waarin we onderzoeken hoe we onze ondernemers kunnen helpen. Dit doen we samen met bedrijven in de buurt, onderwijsinstellingen, verenigingen en stichtingen.
Een paar voorbeelden:
-
Living labs: we bouwen ‘living labs’. Dit zijn gebieden (zoals Noordrand) waar bedrijven en instellingen nieuwe technieken kunnen testen voor onder andere circulair bouwen.
-
Sierteelt in 2030 afvalvrij: we onderzoeken met Greenport Boskoop het gebruik van meer ‘biobased’ materialen voor natte teelt en minder plastic in de sierteelt. (ons doel is dat de sierteelt in 2030 afvalvrij is.)
-
Campagnes: met campagnes moedigen we bedrijven aan hun groene afval (zoals gras, snoeihout en GFT-afval) opnieuw te gebruiken.
-
Snoeiafval: we ontwikkelen nieuwe verdienmodellen voor het hergebruiken van natuurvezels en plantinhoudsstoffen uit snoeiafval.
-
Circulaire economie in gemeentelijk beleid: we onderzoeken de mogelijkheid om circulaire economie mee te nemen als onderdeel in ons beleid voor aanbestedingen.
-
Ondergrondse waterberging: we investeren in de ontwikkeling van ondergrondse waterberging, die kwekers in de Greenport kunnen gebruiken tijdens lange periodes van droogte. Meer informatie over dit project vind je op: ondergrondse waterberging.