Stichting Het BehouT
Gooi oud en afgedankt hout niet zomaar weg, maar geef het een tweede leven, of koop hier tweedehands hout voor uw klussen in huis en tuin.
Gemeente Alphen aan den Rijn wil in 2050 volledig circulair zijn. In een circulaire economie, ook wel kringloopeconomie genoemd, bestaat geen afval en gooien we niets weg.
Nieuwe producten van afgedankt hout
Gebruikt hout is heel goed opnieuw te gebruiken. We zochten daarom naar mogelijkheden om hier invulling aan te geven. André Troost hoorde hiervan. Samen met zijn vrienden Joop van der Wijngaard en Gert-Jan den Hartogh namen ze het initiatief voor een circulair concept. Ze richtte toen stichting Het BehouT op. Hun missie: zo veel mogelijk oud en afgedankt hout opknappen en als grondstof gebruiken voor nieuwe producten. Na een goede voorbereiding ging in april de winkel en werkplaats open. Dat was achter op het parkeerterrein van de Praxis in Alphen aan den Rijn.
Een paar maanden later is de werkplaats goed gevuld met hout en staan overal creatieve houten producten en kleine kunstwerkjes. Veel hout is afkomstig van slopers en aannemers. Maar de stichting ontvangt ook regelmatig tips over schuren gevuld met oud hout die opgeruimd worden.
André: 'Een stichting was belangrijk voor mij. Als ondernemer gaat het toch te veel over geld verdienen’
“Het is pionieren,” vertelt André. “We hebben 2 jaar om het concept te laten slagen. Ik vond het belangrijk dat we een stichting werden. Als we gelijk als onderneming zouden starten, gaat het toch te veel over geld verdienen. Natuurlijk, op termijn is het zeker belangrijk om zelfvoorzienend te worden. Maar nu willen we eerst onze aandacht volledig richten op het geven van een 2e leven aan hout.”
Meditatiebankjes
Iedere vrijdag en zaterdagochtend is de winkel en werkplaats open. Mensen kunnen resten hout brengen of opgeknapt hout voor een zacht prijsje kopen. André laat een wat vieze en oude plank zien. “Kijk, dat komt zo binnen en dan lijkt het net of je er niets meer mee kunt. Maar dit is hardhout. Als je het vuil verwijdert en het hout opschuurt, ziet het er weer fantastisch uit. Prachtig om bijvoorbeeld een houten terras mee aan te leggen. Maar met alleen de verkoop van hout, gaan we het als onderneming financieel niet redden. We zoeken dan ook naar aanvullende manieren om dit initiatief te laten slagen. We maken bijvoorbeeld ook zelf producten. Zo kregen we laatst een opdracht voor het maken van een flink aantal meditatiebankjes voor een klooster. Bijzonder en erg leuk om te doen. En we zijn gestart met workshops en verzorgen ook teambuildingsdagen.”
Zwerfvuilfiets
André is steeds op zoek naar uitdagingen om afvalproducten te redden van de vuilverbrandingsoven. Je moet dan ook zitten wachten tot de overheid en organisaties met oplossingen komen voor de duurzaamheidsopgave, vindt André.
“Als je de wereld beter wil maken, moet je gewoon zelf beginnen,” zo zegt hij. “Ik ben dan ook al langere tijd bezig met afval. Ik maak regelmatig een ronde door het havengebied om zwerfafval op te ruimen. Zo kon ik op mijn fietsje 2 volle afvalzakken vervoeren. Al was dat lang niet genoeg. Daarom ging ik verder met een elektrische fiets (de zwerfvuilfiets) en trok het buitengebied in. Toen kon ik 10 volle zakken vervoeren. Dat leverde veel meer op.”
Wormenhotel van kliko
Ook bedacht André de wormenhotels van afgedankte kliko’s. Dat sloeg aan en werd zelfs op grotere schaal in productie genomen. Medewerkers van Rijnvicus bouwden de rolcontainers om tot wormenhotel. De gemeente gaf ze cadeau aan inwoners die zo hun gft afval door wormen konden laten composteren. Het was een groot succes. In een korte tijd waren alle 140 wormenhotels vergeven.
Contact
Benieuwd wat stichting Het BehouT van uw afgedankte hout kan maken? Voor meer informatie gaat u naar stichting Het BehouT. Wilt u liever een kijkje nemen in de werkplaats van Het BehouT? Het adres is:
- Van Foreestlaan 15 Alphen aan den Rijn.
De stichting is open op:
- Vrijdag hele dag
- zaterdagochtend