Wat maken we van PMD?

PMD zijn alle verpakkingen die zijn gemaakt van plastic of metaal en drankkartons van sappen en zuivel.

PMD
Verpakkingen van plastic, metaal en drankpakken (PMD) die je in de PMD-container doet, gaan, nadat ze door het afvalbedrijf zijn afgehaald, een heel proces door voordat het weer bruikbaar is als een gerecyclede grondstof voor nieuwe producten. De afvalverwerker sorteerd alle verschillende materialen naar soort. Dit kan alleen goed gebeuren als er niet teveel verkeerd afval bij het PMD terecht is gekomen. Hierna wordt het afval schoongemaakt en versnipperd (plastic) of omgesmolten (metaal). Daarna wordt het als grondstof voor nieuwe producten verkocht aan productiebedrijven.

Waarom is hergebruik PMD belangrijk?

Voor het maken van plastic is olie nodig. Dit is een fossiele grondstof die uiteindelijk opraakt, maar vooral erg vervuilend is en zorgt voor klimaatverandering. Hoe meer en beter wij PMD gescheiden weggooien, des te minder olie we nodig hebben. Zo zorgen we voor een leefbare toekomst voor onszelf en onze kinderen en volgende generaties.

Ophaaldagen afval
Ben je op zoek naar informatie over de ophaaldagen van je afval, wil je een afspraak maken voor grofvuil of heb je vragen over de afvalpas? Kijk dan op de gemeentelijke website: alphenaandenrijn.nl/afval

In 2017 hadden we 512 miljoen kilo PMD afval in Nederland. Daarvan werd 350 miljoen kilo gescheiden ingezameld en 258 miljoen kilo gerecycled tot bijvoorbeeld nieuwe verpakkingen.
Bron: prezero.nl

Wat mag wel en niet in de PMD bak?

Om PMD afval goed te kunnen gebruiken als nieuwe grondstof is het erg belangrijk dat er zo min mogelijk verkeerd afval in de PMD-container terecht komt. Zit er te veel verkeerd afval in, dan is het niet meer te gebruiken als grondstof en moet het alsnog worden verbrand.

Afvalwijzer-app

Om het makkelijker te maken om afval in de juiste afvalbak te doen, heeft milieucentraal hiervoor een app ontwikkeld. Je voert je soort afval in en dan krijg je te zien in welke bak het mag.

>>download de app

Is het een verpakking? Dan mag het in de PMD-bak!

Het is niet altijd even makkelijk om te bepalen of het in de PMD-bak mag. Belangrijkste regel is dat was het een verpakking? Dan met het in de PMD- bak. Een shampoofles, zuivelbakje en conservenblik mogen dus bij het PMD, maar een plastic gieter, speelgoed of metalen buis niet. Deze producten kun je brengen bij het Afvalbrengstation Ecopark De Limes

Wat maken we van PMD-afval?

PMD kinderwagen en kofferZodra het afval is verwerkt door het afvalbedrijf, is er een nieuwe, schone grondstof ontstaan waarvan prima nieuwe producten kunnen worden gemaakt. Bijvoorbeeld gieters, speelgoed, bewaardozen en zelfs kinderwagens en koffers. Op de foto hiernaast zie je een voorbeeld van een kinderwagen en koffer die zijn gemaakt van, door afvalverwerker Prezero, gerecycled plastic. Van conservenblikken maken we weer nieuwe blikjes en van drankpakken worden zelfs dakpannen gemaakt.

Tips voor PMD-afval

  • Doe alleen lege verpakkingen in de container. Je hoeft ze niet perse schoon te maken. In de zomer doe je dat beter wel even om nare geurtjes te voorkomen.
  • Voorkom PMD-afval! Daarmee spaar je het beste het milieu. Gebruik je eigen, herbruikbare waterflesjes (deze zijn ook steeds vaker gemaakt van gerecycled plastic!), neem je eigen boodschappentas mee en gebruik herbruikbare trommeltjes en bakjes voor lunch en dergelijke. Ook zijn er steeds vaker goede alternatieven. Bijvoorbeeld wasdoekjes in plaats van vloeibaar wasmiddel in plastic flessen.
  • Lever plastic flesjes in bij de lokale supermarkt, bijvoorbeeld van water, sapjes en dranken, en ontvang je statiegeld terug. Deze flesjes worden gerecycled om weer nieuwe drankflesjes van te maken.
  • Twijfel je of het bij het PMD-afval hoort? Doe het dan bij het restafval. Zo voorkom je dat jouw afval het sorteerproces verstoort. Want dan moet het afval alsnog worden verbrand.
  • Maak de verpakkingen klein, dan kan er meer in de plastic afvalzak. Maar stop geen plastic zakjes of kleine verpakkingen in andere verpakkingen, dat maakt het sorteren van het afval lastiger.
  • Maak drankpakken plat en doe dan de dop er weer op. Daarmee voorkom je nare geurtjes en wordt het andere afval niet onnodig vies. Ook de doppen worden gerecycled.
  • zorg ervoor dat verpakkingen van chemische vloeistoffen, zoals chloor en ammoniak, echt goed leeg zijn, voordat je ze bij het PMD doet.

De plastic instinkers

Wij scheiden verpakkingenEr zijn producten die wel van plastic zijn, maar niet in de PMD-container mogen. Toch zijn ook deze producten goed te recyclen en te gebruiken als nieuwe grondstof. Maar dat kan alleen als ze worden ingeleverd bij het afvalbrengstation Ecopark. Deze producten noemen we de plastic instinkers. Welke producten we hiermee precies bedoelen, zetten we hieronder op een rijtje:

  • Piepschuim: doe dit niet bij het restafval, want dit kunnen we goed recyclen en opnieuw gebruiken.
  • Hard kunstof: kapotte emmers, speelgoed en tuinstoelen zijn voorbeelden van producten die zijn gemaakt van hard kunstof. Breng je deze producten naar het Ecopark, dan kan dit goed worden gerecycled. Dit kan niet als je dit via grofvuil of het restafval afvoert. 
  • Grote stukken landbouwplastic en netten: komt dit bij het PMD-afval terecht, dan veroorzaken ze storingen in de sorteermachines.
  • Groot plastic verpakkingsmateriaal, bijvoorbeeld van bankstellen.
  • Medisch afval zoals infuuszakken en -slangen horen in verband met de hygiëne bij het restafval. Injectienaalden en spuiten mogen wel naar het Ecopark.
  • Oud dekzeil, tuinslang, zwembad en zwembandjes zijn niet te recyclen en mogen daarom bij het restafval. Past het niet in de container? Breng het dan naar het Ecopark.

Vragen

Nog meer informatie over afval, afval scheiden en opnieuw gebruiken van afval vind je op: afvalscheidingswijzer.nl. Of bekijk de video van Klokhuis over hoe je het beste kunt recyclen.