Zwerfafval

Houd het milieu schoon, gooi afval niet op straat maar in de prullenbak.

Zwerfafval zorgt voor veel ergernis. Het trekt ongedierte aan en het opruimen kost de gemeente veel geld en tijd. Ook is zwerfvuil slecht voor natuur, dier en mens: het kan de bodem vervuilen, dieren eten het op of raken er in verstrikt. Plastic zwerfafval kan door de wind of via rivieren in zee terechtkomen en daar de 'plasticsoep' verergeren. Mosselen, garnalen en andere zeedieren kunnen kleine deeltjes plastic opslaan in hun lichaam waardoor plastic uiteindelijk ook op ons bord en in onze maag terecht komt.   

Gooi afval daarom altijd in een openbare vuilnisbak of neem het mee naar huis. Afval op straat en in het groen vergaat vaak heel traag. Bijvoorbeeld kauwgom dat pas na 20 jaar vergaat. Ook een aluminium drankblikje vergaat nauwelijks.

Opschoonvrijwilligers

Wist u dat er een grote groep opschoonvrijwilligers is in de demeente Alphen aan den Rijn?  Dit zijn inwoners die het prettig en belangrijk vinden hun eigen straat of buurt zo nu en dan even onder handen te nemen, meestal gezellig met een paar buren.  

Afvalcontainer adopteren

Ook adopteren veel inwoners een afvalcontainer in onze gemeente. Dit zijn inwoners die een oogje in het zeil houden bij de ondergrondse containers of prullenbakken in hun straat en de omgeving hiervan schoon en netjes houden.

Schone Buurt Coaches

Wilt u ook invloed uitoefenen op hoe uw omgeving er uit ziet? De Schone Buurt Coaches van de gemeente helpen u graag met de start van bijvoorbeeld een opschoonactie of het leveren van materialen. Ook kunnen zij u in contact brengen met andere opschoonvrijwilligers in uw buurt. De Schone Buurt Coaches zijn bereikbaar via schonebuurtcoaches@alphenaandenrijn.nl.