Isoleren

Door muren, vloer, en het dak te isoleren wordt het aangenamer in huis en je bespaart flink op je energieverbruik. Voor woningisolatie zijn verschillende subsidies beschikbaar, waardoor de kosten lager worden.

Met goede isolatie blijft de warmte binnen als het buiten koud blijft. Met isolatie raak je koude tocht via vloeren, ramen en muren kwijt en daardoor heb je minder last van koude voeten. Dat is fijner wonen én je verbruikt minder gas. In de zomer werkt het andersom, dan blijft met goede isolatie je huis langer koel.

Op de website van milieucentraal.nl vind je alles over isoleren met een handige scan waarmee je kunt zien hoe goed jouw huis is geïsoleerd. Ook vind je hier een handig overzicht van de kosten voor isoleren, hoeveel subsidie je krijgt en wat je bespaart.

Ga naar Milieucentraal > alles over isoleren

Isoleren met natuurlijke materialen

Biobased isolatiemateriaal stroEr is steeds meer keuze om je woning met natuurlijke, duurzame materialen te isoleren. Bijvoorbeeld met hennep en vlas.

Extra ISDE-subsidie voor natuurlijke materialen
Kies je voor natuurlijke isoaltiematerialen, dan kun je hiervoor extra ISDE-subsidie krijgen. Bij de productie van bijvoorbeeld steenwol komt veel CO2 vrij. Dit geldt niet voor natuurlijke materialen zoals vlas, hennep en houtvezel. Ook is bekend dat deze materialen bijdragen aan een gezond binnenklimaat, bijvoorbeeld doordat ze goed het vocht in je woning regelen, wat bijvoorbeeld schimmelvorming voorkomt. Ook zorgt het ervoor dat je woning naast warm in de winter, in de zomer langer koel blijft dan met de gewone isolatiematerialen.

Isoleren kan goed met biobased (natuurlijke) isolatiematerialen. Die zijn gemaakt van natuurlijke, hernieuwbare materialen zoals rest- en afvalstromen van duurzame bosbouw, houtzagerijen en landbouw zoals stro, hennep, vlas en olifantengras.

Op dit moment zijn deze duurzame isolatiematerialen vaak nog wat duurder dan de gewone materialen. Om het gebruik van natuur- en milieuvriendelijke materialen te stimuleren, krijg je extra subsidie bovenop de gewone subsidie.

Meer informatie over isoleren met natuurlijke materialen en de extra subsidiebedragen vind je op: Milieucentraal.nl

WoningventilatieBelangrijk: ventileren

Goede ventilatie zorgt voor een schoon leefklimaat in huis en is belangrijk voor je gezondheid. Is je ventilatiesysteem 15 jaar of ouder? Vervang dan in ieder geval het systeem. Waarom ventileren zo belangrijk is en welke ventilatiemogelijkheden er zijn voor jouw huis lees je op de website van Milieucentraal.

Let op bij spouwmuurisolatie!

verduurzamen met oog voor de natuurVoor het isoleren van spouwmuren gelden de regels die zijn opgenomen in de Omgevingswet. In spouwmuren kunnen dieren zoals vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen nestelen. Wanneer je zomaar start met spouwmuurisolatie, kun je het leven van deze dieren verstoren.

Meer informatie over spouwmuurisolatie en Omgevingswet

Om te voorkomen dat dieren hun woon- en leefruimte kwijtraken, moet iedereen zich houden aan de regels van de Omgevingswet om Nederlandse planten en dieren te beschermen. Die regels gelden ook voor jouw woning, tuin en omgeving. Dit betekent bijvoorbeeld dat je niet zomaar je huis kunt isoleren, maar eerst een ecologisch onderzoek moet laten uitvoeren.

Hoe houden we isoleren van spouwmuren mogelijk?

De gemeente Alphen aan den Rijn vindt verduurzamen én het behouden en vergroten van de biodiversiteit belangrijk. Isoleren van spouwmuren is door het verplichte onderzoek een dure maatregel. We willen dat verduurzamen van woningen voor iedereen, of je nu veel of weinig geld hebt, mogelijk blijft. 

Soorten Management Plan (SMP)

Daarom maken we voor de hele gemeente een Soorten Management Plan (SMP). Dit betekent dat we voor bijna het gehele bebouwde gedeelte van de gemeente een ecologisch onderzoek laten uitvoeren, zodat we precies weten waar vleermuizen, huismussen en zwaluwen voorkomen. Met dit overzicht stellen we een plan op hoe we kunnen isoleren zonder dat dit een negatief gevolg voor dieren heeft. Het Soorten Management Plan wordt uitgevoerd in de gebieden die geel zijn weergegeven op de kaart.

Kaart SMP Alphen aan den Rijn

Beschermen van dieren bij isoleren

Op basis van het plan kun je het advies en soms ook de verplichting krijgen om te zorgen voor tijdelijke of vaste leef- en woonplekken voor dieren. Bijvoorbeeld met speciale kasten die je kunt ophangen of inbouwen in je gevel.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het ecologisch onderzoek duurt een heel jaar, zodat we in alle seizoenen de dieren in beeld krijgen. Het totale proces om tot een volledig Soorten Management Plan te komen is ongeveer twee jaar. Dit betekent dat bedrijven, woningbouwverenigingen en VvE’s begin 2026 weer isolatiewerkzaamheden kunnen uitvoeren waarbij de regels uit het Soorten Management Plan gelden. 

Voor bewoners proberen we het proces te versnellen zodat zij eind 2024, begin 2025 gebruik kunnen maken van de voorwaarden uit het Soorten Management Plan. Dit noemen we het pré-SMP. Het is nog niet zeker of dit ook gaat lukken en hoe dit plan eruit gaat zien. De Omgevingsdienst Haaglanden moet hier nog een definitief besluit over nemen.

Kan ik nu niet isoleren?

Voor woningeigenaren die zelf in de woning wonen wordt een voorstel gemaakt door Provincie Zuid Holland om het tijdelijk toe te laten voor een maximaal aantal woningen per jaar.

Isolatiebedrijf met keurmerk verplicht
Wanneer je gaat isoleren zonder zelf een ecologisch onderzoek uit te laten voeren en gebruik maakt van het Soorten Management Plan, dan moet je hiervoor een isolatiebedrijf zoeken dat is aangesloten bij het keurmerk 'natuurvriendelijk isoleren'. Steeds meer bedrijven sluiten zich hierbij aan en weten precies hoe ze op een natuurvriendelijke manier kunnen isoleren.

​​​​Ook kun je uiteraard op eigen kosten zelf een ecologisch onderzoek laten uitvoeren. Om zeker te zijn dat je aan de regels voldoet en werkt volgens de methode natuurvriendelijk isoleren, is het verstandig om ook dan te kiezen voor een bedrijf dat volgens die methode werkt.

Voordelen Soorten Management Plan

Hoewel wachten op het Soorten Management Plan wat langer duurt, heeft dit meerdere voordelen:

  • Lagere kosten: een volwaardig ecologisch onderzoek kan duizenden euro’s kosten. Doordat de gemeente dit uitgebreid laat uitzoeken en het Rijk subsidie geeft voor het onderzoek, worden die kosten per woning een stuk lager. 
  • Kortere aanvraagtijd: doordat je straks niet zelf een jaar lang hoeft te wachten op de resultaten uit het ecologisch onderzoek, kun je sneller starten met de isolatiewerkzaamheden. 
  • Je helpt de dieren: door de maatregelen uit het SMP zorg je ervoor dat leefgebieden voor kleine dieren in steden en dorpen behouden blijven.

Handige websites

Natuurvriendelijk isoleren
Hier vind je alle informatie over wat wel of niet kan en mag als je gaat isoleren. 

Wet Natuurbescherming
Hoewel de Wet Natuurbescherming nu is opgenomen in de Omgevingswet, vind je op de website van Milieu Centraal nog veel informatie die ook in de Omgevingswet is opgenomen. Bijvoorbeeld wat je kunt doen als je gaat verbouwen, slopen of isoleren, zonnepanelen laat plaatsen of bomen flink wilt snoeien of kappen. Dan is deze uitgebreide informatiepagina van Milieucentraal heel handig.

Klik hier om terug te gaan naar de overzichtspagina