Energie opwekken met zonnepanelen

Ook nadat de salderingsregeling stopt zijn zonnepanelen een goede manier om je energierekening in de hand te houden.

zonnepanelen groep mensen xsAls na 2027 de salderingsregeling stopt, blijft het nog steeds een goede keuze om je eigen stroom op te wekken. Energierekeningen worden door de stijgende prijzen hoger. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee en als je je eigen energie opwekt, heb je minder last van de stijgende energieprijzen. Wist je dat het geld dat je in 2025 in zonnepanelen steekt, net zo veel oplevert als 4% rente op een spaarrekening?

De salderingsregeling in het kort

Met de salderingsregeling kun je alle stroom die je zelf opwekt aftrekken van de totale stroom die je gebruikt. Gebruik je meer stroom dan je zelf opwekt? Dan betaal je aan de energieleverancier alleen voor het deel dat je meer gebruikt. Gebruik je minder dan je zelf gebruikt? Dan krijg je voor het deel dat je niet gebruikt een vergoeding van de energieleverancier. Vanaf 2027 stopt deze regeling.

Wat gebeurt er na 2027?

Stroom die je, bijvoorbeeld met zonnepanelen, opwekt en niet direct zelf gebruikt, lever je terug aan de energieleverancier. Over de energie die je teruglevert betaal je terugleverkosten. De energieleverancier moet je een vergoeding geven over de energie die je teruglevert. Hoe hoog die vergoeding is, verschilt per energieleverancier. Tot 2030 moet deze vergoeding minimaal 50% van het leveringstarief zijn zonder belastingen (het kale leveringstarief).

Gebruik stroom die je opwekt gelijk zelf
Over de stroom die je zelf opwekt en gelijk gebruikt, betaal je geen terugleverkosten én geen belasting. Daarmee bespaar je dus direct op je energierekening. Het betekent dat we goed gebruik moeten maken van de momenten dat de zon schijnt en je energie opwekt. Zet je nu bijvoorbeeld de vaatwasser standaard 's nachts aan, dan doe je dat straks beter overdag als de zon schijnt. Omdat de zon niet altijd schijnt, kun je niet voorkomen dat je op bepaalde momenten energie inkoopt bij je energieleverancier.

auto elektrischElektrische auto? Heb je een elektrische auto en laad je die thuis op? Doe dit dan ook op die momenten dat je zelf stroom opwekt en houd hier ook rekening mee bij het bepalen van het aantal zonnepalen dat je nodig hebt.

Actuele informatie over de salderingsregeling vind je op de website van de rijksoverheid.

Waar moet ik op letten als ik zonnepanelen wil?

Stroom die je vanaf 2027 opwekt maar niet zelf gebruikt, lever je terug aan het net. Hierover betaal je terugleverkosten. Hoe meer je teruglevert hoe hoger het bedrag dat je moet betalen. Dit kun je voorkomen door het aantal zonnepanelen goed af te stemmen op de hoeveelheid stroom die je gebruikt. Laat dus niet zomaar je hele dak volleggen met zonnepanelen, als minder zonnepanelen voldoende zijn voor jouw stroomgebruik.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Stem het aantal zonnepanelen zo goed als mogelijk af op je jaarlijkse stroomverbruik. Houd er rekening mee dat je in de toekomst waarschijnlijk meer gaat gebruiken. BIjvoorbeeld doordat je overgaat op een inductiekookplaat, elektrische auto of warmtepomp.

Ga niet voor de goedkoopste optie,
maar kies een professioneel bedrijf dat zich opstelt als een partner.

Is er nog subsidie voor zonnepanelen?

Er is geen subsidie meer voor zonnepanelen. Zonnepanelen verdienen zich snel terug doordat je minder stroom hoeft in te kopen. Daarnaast is er nog de regeling dat je als particulier geen btw betaalt over de aankoop en installatie van zonnepanelen. Dit scheelt 21%. Dus ook zonder subsidie blijven zonnepanelen een goede investering. Voor je portemonnee én het klimaat.

Op de website van Milieu Centraal vind je altijd actuele informatie over zonnepanelen en subsidies.

Kan ik als huurder ook zonnepanelen krijgen?

Om zonnepanelen op je dak te plaatsen heb je toestemming nodig van de woningeigenaar of je kunt de verhuurder vragen om zonnepanelen te laten plaatsen. Meer informatie over huurwoningen en zonnepanelen vind je hier: verduurzamen huurwoning

Handige websites

Consumentenbond
De website van de Consumentenbond is een betrouwbare bron voor informatie over verduurzamen en zonnepanelen waar je je goed kunt voorbereiden op duurzaam wonen en zelf energie opwekken.

Milieu Centraal: 
Hier vind je altijd actuele informatie over zonnepanelen, kosten en opbrengsten en tips. Ga je je verdiepen in de aankoop van zonnepanelen, dan is deze website de beste start.

Ga terug naar pagina zelf energie opwekken