Een kennismaking met Gerrit Hofland

Gerrit start dit jaar nieuw als klimaatburgemeester. Vanuit zijn werk is het een logische stap om zijn kennis en kunde in te zetten om ondernemers te helpen hun organisatie te verduurzamen.

Gerrit zet zich al langer in voor duurzaamheid en het klimaat. Zo was hij eerder al actief als energiecoach bij Energiek Alphen en gaat hij nu opnieuw als vrijwilliger aan de slag met het Klimaatburgemeesterschap. Op vrijdag 8 november 2024 werden Gerrit en de andere klimaatburgemeesters welkom geheten door burgemeester Liesbeth Spies en gingen zij met elkaar in gesprek.

Gerrit: 'Ik wil mijn kennis en kunde op het gebied van energie-oplossingen graag inzetten om ondernemers te helpen met verduurzamen. Door te luisteren en vooral te kijken naar wat er kan en ze hierin aan te vullen. En als je keuzes maakt, denk dan wat ook aan wat die keuze betekent voor onze kinderen en hun kinderen. Langetermijndenken vind ik namelijk heel belangrijk. In mijn werk heb ik vooral contact met grote bedrijven. Met de energietransitie staan zij voor vele uitdagingen. Het is belangrijk dat we de goede verhalen en voorbeelden met elkaar delen. We kunnen niet naar elkaar blijven kijken. We moeten beginnen. Wat draag je zelf bij.'


Liesbeth Spies:
'Je moet van een kopgroep
naar een peloton'

 

_DSF9563 webLiesbeth: Voor bedrijven is het ook een kans, je kunt voorop lopen in een nieuwe wereld en daarmee nieuwe klanten aantrekken. Ook ondernemersvereniging VOA gaat via een commissie duurzaamheid meer onder de aandacht brengen om zo meer ondernemers in beweging te krijgen. Een klein clubje mensen (ondernemers) moet de rest op gang brengen. Zorg dat je als ondernemer in de kopgroep zit!

Gerrit: Precies! Na de oorlog hadden we ook een probleem. Er was geen geld, maar hebben toen wel de deltawerken aanlegd. Nu is er wel geld, maar nemen we te weinig het voortouw. We hebben veel meer een langetermijn perspectief nodig. Met duidelijkheid voor de lange termijn weten ondernemers welke kant we opgaan en kunnen ze daarop investeren.

Kennismaking met Gerrit

Gerrit webIk heb 3 jongens (21, 19 en 16 jaar oud) waar ik trots op ben. Ik wil iets teruggeven aan de wereld. Ik heb een afdruk op de wereld die ik eigenlijk niet zou willen en dat probeer ik te compenseren (goedmaken). We voeren hierover met elkaar gesprekken aan tafel, want de klimaatverandering raakt onze zoons. Het is heel makkelijk om iets te roepen over het klimaat, maar het gaat er vooral om dat je ook zelf iets doet. En dan niet een te grote broek aantrekken, bijvoorbeeld door te zeggen: 'wij zijn 100% duurzaam'. Maar we zijn er wel op weg naartoe. En wees er eerlijk over! 


Gerrit:
'Van welvaart naar welzijn!'
 

Op dit moment kijken we nog vaak of het financieel iets oplevert. Ben ik minder geld kwijt als ik isoleer en zuinig ben met stroom. Of krijg ik subsidie voor duurzame maatregelen. En dit puur alleen te doen voor de portemonnee is niet persé erg, maar eigenlijk moet je het met je hart gaan doen.

Als we niets doen, gaan we het zeker niet halen. Maar je moet jezelf wel in de spiegel kunnen aankijken en bedenken: 'ik heb er echt alles aan gedaan'.