Groen balkon of terras

Geen tuin? Geen probleem, ook balkons en terrassen kun je heel mooi vergroenen.

Ook op een kleiner oppervlak zoals een balkon of terras kun je heel goed met planten aan de slag gaan. Voor het groener maken van je balkon of terras zijn er volop mogelijkheden. Een balkon of terras met planten ziet er een stuk gezelliger uit, zorgt voor voedsel voor bijen en vlinders en geeft ook nog eens verkoeling op warme dagen.  

Met hangplanten over de balkonrand, klimmers langs muren of balkonhekken en bloeiende planten in potten, maak je ook van het kleinste balkonnetje een groen paradijsje! Je kunt tuinieren in potten op de vloer, maar er zijn ook steeds meer handige verticale bakken zodat je op balkons met weinig ruimte, langs je muur toch heel veel planten kunt laten groeien. 

Op een balkon of terras kan het in de zomer behoorlijk warm worden. Door te werken met planten zorg je voor verkoeling. Planten verdampen water en werken daardoor als een natuurlijke airconditioner. Met klimplanten langs je muren zorg je ervoor dat de muren minder heet worden tijdens zomerse dagen. 

Vlinders en bijen op je balkon 

Heb je een groen balkon met bloeiende planten? Dan weten bijen en vlinders je balkon snel te vinden. Dat is leuk om te zien en je helpt de natuur een handje.  

Vaste planten of 1-jarig perkgoed

Voordeel van 1-jarige planten is dat ze een groot deel van de zomer bloeien. Nadeel is dat ze de winter vaak niet overleven en je dus elk jaar weer nieuwe planten moet kopen. Combineer daarom vaste planten met 1-jarigen, daarmee help je ook meer verschillende soorten insecten. Laat langs je muur bijvoorbeeld een vaste klimmer groeien en plant hier in de zomer Lathyrus (siererwt) tussen. Goede klimmers voor je balkon waar je jarenlang plezier van hebt zijn bijvoorbeeld: klimop, vuurdoorn, kamperfoelie, Toscaanse jasmijn, passiebloem en klimrozen. 

Moestuinieren op balkon of terras 

Eten van je balkon of terras, hoe leuk is dat! Groenten zoals sla, tomaten of een komkommer langs een muur of een kruidentuintje kunnen heel goed op een balkon of terras. Of wat dacht je van: 

  • je eigen fruit, zoals aardbeien en appels 
  • een kruidentuintje maken met verse munt voor een lekker kopje muntthee!  

Met kleine groenten, kruiden en klein fruit kun je volop oogsten. En heb je veel zon? Probeer dan zeker ook eens tomaten en komkommers. Wist je dat er steeds meer plekken zijn in Alphen aan den Rijn waar je kunt oogsten? Meer informatie hierover vind je op de pagina Stadslandbouw.

Regenwater opvangen 

Heb je op je balkon of terras een regenpijp langs de muur? Plaats hier dan een regenton om het regenwater op te vangen. Dan heb je gelijk water voor je planten. En met de klimaatsubsidie krijg je ook eens 50% van de kosten van ons terug. Speciaal voor balkons en terrassen met niet zo veel plek zijn er regentonnen die weinig ruimte innemen. Er zijn zelfs regentonnen met een plantenbak waarin je planten kunt zetten. 

Meer informatie over de mogelijkheden van klimaatsubsidie

Alle informatie lees je terug op:

Gemeentelijke website

Meer inspiratie

Wil je meer lezen over de mogelijkheden van een groen balkon of terras? Kijk dan eens op:

Huisje, Boompje Beter