Regenwater in je tuin

Regenwater opvangen in je tuin is goed tegen wateroverlast én verdroging van de bodem. En er zijn heel veel mogelijkheden!

Er zijn veel mogelijkheden om regenwater in je tuin op te vangen en te bewaren voor droge periodes. Een regenpijp kun je aansluiten op een regenton, laten uitkomen op een vijver of wadi en met waterdoorlatende bestrating kan regenwater makkelijk in de bodem wegzakken. 

Ga jij regenwater opvangen in je tuin? Dan maken wij dit graag makkelijker voor je. Met de klimaatsubsidie kun je een deel van de kosten terugvragen.  

Waterdoorlatende verharding 

Wateroverlast in je tuin kun je voorkomen met waterdoorlatende verharding, omdat regenwater dan op een natuurlijke manier kan wegzakken in de bodem. Er is steeds meer keus in waterdoorlatende tegels voor terrassen en paden.  Er zijn tegels die er hetzelfde uitzien als gewone tegels, maar poreus zijn, waardoor het water via de tegel in de bodem wegzakt. Maar er zijn ook andere materialen en oplossingen. 

Grind, schelpen, boomschors, split 

Losse materialen zoals grind, schelpen, boomschors en split geven je tuin een natuurlijke uitstraling met weinig onderhoud. Je kunt grotere vlakken maar ook een strook met losse materialen aanleggen om regenwater af te voeren. 

 

Zorg bij losse materialen voor een goede, waterdoorlatende ondergrond zodat het materiaal niet in de grond verdwijnt. Bijvoorbeeld een honingraatraster als ondergrond. Daarmee blijven losse materialen zoals grind, split en schelpen goed op hun plek liggen. 

Goedkope oplossing 

Ook zonder alle tegels te vervangen, kun je je terras en paden met kleine aanpassingen waterdoorlatend maken. Bijvoorbeeld door een aantal tegels waar je niet zit of loopt te verwijderen, en hier lage planten in te zetten. 

Brede voegen tussen tegels 

  

Brede voegen tussen tegels kun je beplanten met siermos of tijm. Regenwater kan via de voegen in de bodem zakken en het ziet er ook nog eens heel decoratief uit. 

Plaats een regenton 

Met een regenton bespaar je water. Ook komt er minder regenwater in het riool terecht en dat helpt om wateroverlast tijdens zware regenbuien te voorkomen. En in droge periodes in de zomer kun je het water gebruiken om de planten water te geven. Dat is ook nog eens beter voor de planten, omdat er in regenwater minder kalk zit dan in kraanwater én het is gratis. 

Hoe plaats je een regenton

Als je een regenton koopt, zit daarbij een beschrijving hoe je de regenton aansluit. Wil je tevoren weten waar je aan begint? Bekijk dan het filmpje van Natuurmomumenten.

Geen plek voor een regenton 

Soms zit de regenpijp op een lastige plek zoals naast een deur. Als je te weinig ruimte hebt om daar een regenton te plaatsen, kun je de regenpijp ook laag bij de grond afzagen. Het water kan dan via je tuin alsnog in de boden wegzakken. Om te veel gespetter van het water te voorkomen, kun je er een steen onder plaatsen zodat het water over een breder oppervlak wegloopt. Kijk voor meer informatie en een stappenplan op de website van Milieu Centraal.  

Wadi: verdiepte plek voor water met planten 

Je kunt regenwater ook opvangen in een ‘wadi’. Dit is een soort greppel of verdiepte plek in je tuin. Je kunt de regenpijp laten uitkomen op de wadi. Ook het overige regenwater kan naar zo’n dieper gelegen plek stromen. Het water verzamelt zich In de wadi en zakt vervolgens langzaam weg in de bodem.  

Een wadi graaf je heel gemakkelijk zelf en kun je zo groot of klein maken als je wilt. Met moerasplanten die het goed doen in natte én droge grond, ziet je wadi er ook nog eens heel mooi uit. We vonden een informatief filmpje waarin je ziet welke mogelijkheden er zijn voor een wadi in je tuin.

Vijver in de tuin 

Water in je tuin is heel gezellig en is heel goed voor het vergroten van de biodiversiteit. Een (kleine) vijver trekt veel waterinsecten zoals libellen en waterjuffers en vogels badderen en drinken graag in een ondiep deel van de vijver. In een vijver kun je ook heel goed overtollig regenwater opvangen, door de regenpijp te laten uitkomen op de vijver. Zo vult de vijver zich vanzelf weer na een droge periode en hoef je hiervoor geen kostbaar kraanwater te gebruiken. Regenwater bevat ook minder kalk, wat beter is voor de planten en dieren.  

Waar moet je op letten

Een gezonde vijver heeft in principe geen pomp, filters of uv-lampen nodig. Door de juiste plek voor je vijver te kiezen en onderwater zuurstofplanten in je vijver te plaatsen, blijft het water helder. Wil je vissen in je vijver? Kies dan voor soorten die niet woelen en plant genoeg onderwater zuurstofplanten. 

Kant en klare ‘Tiny Poel’ van IVN 

Een vijver is mooi, maar vraagt ook veel onderhoud. Als je daar geen zin of tijd voor hebt, kun je beter kiezen voor een minivijver of een Tiny Poel. Via IVN Natuureducatie kun je hiervoor van 15 april tot en met 30 september een kant en klaar pakket voor kopen. Met de handige meegestuurde instructie is een Tiny Poel zo aangelegd. Blogger Katja Staring heeft zo’n Tiny Poel aangelegd en deelt haar ervaringen via de blog Daily Greenspiration. Heel handig met tips om beginnersfouten te voorkomen. 

Stappenplan Milieucentraal 

Op de duurzame website van Milieucentraal vind je een handig stappenplan voor het aanleggen van een natuurlijke tuinvijver in 7 stappen