Tegels verwijderen

Vervang een paar tegels in je tuin door planten, want alle beetjes helpen!

Een betegelde omgeving heeft veel nadelen. Voor onze eigen gezondheid, dieren en insecten en het klimaat. Daarom is het belangrijk dat we meer ruimte voor groen maken in onze tuinen, straten en buurten. 

Als we weinig tijd hebben of tuinieren niet onze hobby is, kiezen we al snel voor tegels in onze tuin. Maar ook tegels zorgen voor onderhoud. In een tuin met tegels kan regenwater minder goed weg, waardoor het op de tegels blijft liggen. Hierdoor krijg je last van groene aanslag op tegels en tussen de voegen groeit al snel onkruid. Een ander nadeel van tegels is dat ze in de zomer heet worden en de hitte lang vasthouden. Daardoor wordt de omgeving steeds warmer en koelen de nachten minder goed af. Vooral in onze woonwijken. 

Een groene omgeving kan zomers maar liefst
7 graden koeler zijn dan een versteende omgeving

7 graden koeler 

Wist je dat het buiten de stad in de groene gebieden op warme dagen maar liefst 7 graden koeler kan zijn? Dat lijkt niet veel, maar een temperatuur van 26 graden is prettig, terwijl veel mensen een temperatuur van 33 graden als onaangenaam ervaren. Vooral ouderen en kwetsbare mensen kunnen door deze hoge temperatuur gezondheidsklachten krijgen. Ook daarom is meer groen rondom onze huizen belangrijk. Heb jij nog veel tegels in je tuin? Haal er dan dit jaar nog een paar uit en zet er een paar planten of struiken in. 

In 4 stappen groen 

Hoe maak je je tuin wat groener zonder al te veel werk?

  • Haal enkele tegels weg en hergebruik ze voor een rand langs de border. 
  • Graaf ongeveer 20 cm zand weg. 
  • Vul de afgegraven ruimte met tuinaarde. 
  • Zet de planten in de grond en geef ze het eerste jaar én in droge periodes (regen)water. 

Tip: Je kunt ook een zakje zaad van wilde bloemen in het najaar of voorjaar zaaien. Dan geniet je zonder onderhoud van mooie bloemen die ook nog eens heel goed zijn voor vlinders en bijen! 

Welke beplanting past bij jou

Wil je veel of weinig onderhoud, dieren trekken naar je tuin of een speelparadijs voor je kinderen maken? Zorg dat je groen kiest wat daarbij past! De verkoopmedewerkers van tuinwinkels adviseren je graag hier over. 

Aan de slag? Wij helpen je! 

Ga je aan de slag met het verwijderen van tegels? Dan helpen we je hier graag mee. Kijk bij Operatie Steenbreek voor verschillende acties of maak gebruik van de klimaatsubsidie.  

In een kort filmpje laat IVN Natuureducatie zien hoe je tegels vervangt door planten.