Tips voor kleine dieren in je tuin

Met een paar aanpassingen in je tuin trek je veel kleine dieren zoals vogels en egels naar je tuin. Lees hier wat je kunt doen!

1. Vogels in de tuin

roodborstje_in_haagVogels houden van beschutting. Dat biedt ze bescherming tegen rovers zoals grotere vogels en katten die door de tuinen zwerven. Met een (kleine) boom in je tuin, groene hagen en wat struiken zorg je voor de nodige beschutting. Vogels zullen  je tuin al snel graag bezoeken. Ook het plaatsen van een ondiepe waterschaal, helpt om vogels aan te trekken. Hier kunnen ze uit drinken en in badderen.

Vogels bijvoeren

Met een voederhuisje help je vogels de winter door, maar ook in de zomerperiode maken de vogels graag gebruik van wat extra voer om hun jongen. 

TIP: kijk voor duurzame vogel- en voederhuisjes eens bij stichting Het Behout. Zij maken van resthout mooie, nieuwe producten en leveren zo een bijdrage aan een duurzame en circulaire toekomst.

2. Egels in de tuin 

Egel_in_de_tuinEgels hebben het niet makkelijk omdat hun leefgebied steeds meer verdwijnt. Egels kun je helpen door je tuin niet te netjes te maken. Maak bijvoorbeeld een rommelhoekje van gesnoeide takken en afgevallen bladeren. Daar vinden ze beschutting en kunnen er veilig overwinteren. Het zorgt gelijk ook voor voedsel voor de egel, omdat oude takken en blad insecten aantrekt. Gebruik géén gif en slakkenkorrels in je tuin. Egels eten slakken en kunnen daaraan doodgaan.  

Is je tuin omheind met schuttingen? Zorg dan voor kleine openingen laag bij de grond. Zo kunnen egels je tuin in en uit op zoek naar voedsel. Meer informatie over egels in je tuin vind je op: meer egels in je tuin

3. Bijen, vlinders en andere belangrijke insecten 

Hommel_bij_distelPlant in de herfst vroege voorjaarsbollen voor de eerste bijen en hommels. Heb je gras in de tuin? Maai dit dan pas na de maand mei en zaai inheemse, wilde bloemen. Hiermee help je de insecten aan voedsel, trek je egels naar je tuin én het ziet er ook nog eens mooi uit. 

Laat uitgebloeide bloemen en planten in de herfst en winter staan. Planten komen de winter makkelijker door als ze niet worden gesnoeid. Zaadbol_in_herfstVan het zaad van uitgebloeide bloemen eten de vogels in de winter en in holle stengels overwintert bijvoorbeeld het lieveheersbeestje. De silhouetten van de planten vormen een mooi decor in de lage winterzon. 

Laat ook pollen gras staan en het afgevallen blad liggen tussen de planten. Het beschermt de planten tegen eventuele vorst en is voor kleine insecten een goede plek om te overwinteren. 

Door in het voorjaar niet te schoffelen, bescherm je de poppen van nachtvlinders die overwinteren in de grond.

Zo heb je minder werk in je tuin en doe je kleine dieren een groot plezier.