Stookwijzer: stook gezond en veilig
Hout stoken, binnen of buiten, is gezellig en knus, maar helaas niet zo goed voor onze gezondheid. Daarom is er de stookwijzer, dan weet je precies of het weer goed genoeg is om te stoken of barbecueën.
Bij het verwarmen met een open haard gaat maar liefst 90% van de warmte verloren via de schoorsteen. Bij een houtkachel twintig tot 40% procent. Ook schadelijke stoffen zoals CO2 en fijnstof worden via de schoorsteen naar buiten afgevoerd. Dat zorgt voor een ongezonde buitenlucht. CO2 is een broeikasgas en zorgt voor klimaatverandering.
Ziekmakende stoffen
Bij het verbranden van hout of pellets komen ziekmakende stoffen vrij. Die noemen we PAK’s. Bij elke kilo hout die je stookt, komt eenzelfde hoeveelheid PAK’s vrij als ruim 620 sigaretten (RIVM 2022). Op een avond stook je al gauw 4 kilo hout! Een deel wordt via de schoorsteen naar buiten afgevoerd, maar tussen de 20 en 80% van het fijnstof komt via het ventilatiesysteem en kieren van ramen en deuren weer terug in je eigen huis en het huis van de buren. Vooral bij mist of windstil weer belandt veel fijnstof weer terug in de woning.
Stookwijzer: stook niet bij mist of windstil weer
Steek je voor de gezelligheid toch eens de open haard aan? Doe dat dan in ieder geval niet bij mist of windstil weer. De rook blijft dan lang hangen, tot ongeveer 400 meter rondom de schoorsteen. Ook barbecueën of buiten een vuurtje stoken doet u dan beter niet. Dat is prettiger voor jezelf maar ook voor je buren.
Stookalert: kijk op de website Atlas Leefomgeving of het weer geschikt is om te stoken.
Verwarm gezond en veilig
Andere manieren van verwarmen, bijvoorbeeld met waxinelichtjes onder terracottapotten, raadt de brandweer sterk af. Het vergroot het risico op brand en koolmonoxidevergiftiging. Ook krijg je ongezonde lucht in huis doordat veel kaarsen petroleum bevatten. Verwarmen met waxinelichtjes is duurder dan gas.
Wist je dat
Het meeste fijnstof in onze lucht is afkomstig van vuurhaarden van consumenten. Dit zijn de schadelijke fijnstofbronnen in Nederland:
(Bron uit 2020: houtrookvrij.nl).
- Vuurhaarden consument
- Industrie
- Wegverkeer
- Sigaretten
- Vuurwerk
- Landbouw
- Barbecue en vlees braden
- Vliegverkeer
Overlast melden
Houtstokers zijn zich niet altijd bewust dat het dit voor overlast kan zorgen. Laat het daarom je buren weten als u overlast ervaart en vertel wat de gezondheidsrisico’s zijn van hout stoken. Op de website van Milieu Centraal vind je tips om met je buren in gesprek te gaan over hout stoken.
Wat meld je waar
Geluid,- en stankoverlast en verkeerslawaai meld je bij de Omgevingsdienst Midden-Holland. Geluidsoverlast op het water kun je bij de politie melden via telefoonnummer 0900 8844. Last van houtrook meld je bij de Omgevingsdienst Midden Holland (ODMH). Je kunt ook bellen naar 088 545 0000. Vraag naar een medewerker van team Geluid & Lucht. Kom je er samen niet uit? Neem dan contact met ons op via 14 0172.