Mark en Elvira bouwen duurzaam

In Boskoop bouwden Mark en Elvira hun duurzame droom. Zo willen zij zo min mogelijk leidingwater gebruiken en doen hiervoor mee aan het proefproject Circulair Watersysteem. Volg hun ervaringen!

Mark en Elvira zijn kersverse bewoners van Boskoop en gaven zelf vorm aan hun nieuwe woning. Dat gaf ze de kans om hun duurzame dromen waar te maken. En dat gaat verder dan de woning alleen. Ook hun tuin gaan ze zo groen, en dus duurzaam, mogelijk inrichten. 

Elvira: ‘We komen vanuit een dijkhuisje dat we hadden gemoderniseerd. Maar ondanks dat was er altijd wel ergens onderhoud nodig. Daarom zijn we overgestapt naar nieuwbouw.’ Op hun nieuwe duurzame woning liggen maar liefst 27 zonnepanelen. Het huis is volledig geïsoleerd en de watervoorziening werkt grotendeels via een circulair watersysteem, waarbij regenwater wordt opgevangen voor gebruik in de woning en tuin. 

Circulaire watersysteem

Mark en Elvira doen mee aan het proefproject Circulair Watersysteem. Hierin volgen we de ervaringen en resultaten van Mark en Elvira om zo min mogelijk leidingwater te gebruiken. Meer informatie en hun ervaringen vindt u op www.circulairwater.com.

Oog voor kleine dieren

Duurzaamheid is belangrijk voor Mark en Elvira. ‘We doen het voor onszelf, maar we hebben ook twee kleine kinderen waarvoor we een leefbare toekomst willen,’ zegt Mark, ‘en daar horen ook dieren bij. Daarvoor nemen we maatregelen in onze tuin én woning. We hebben drie ingebouwde vleermuiskasten in onze gevel. De gewone dwergvleermuis komt voor in de omgeving en die kan hier nestelen. Vleermuizen zijn een onmisbare schakel in het ecosysteem.’ De vleermuiskasten zijn nauwelijks zichtbaar en het best te vergelijken met een brievenbusopening. ‘We gaan behoorlijk ver in onze duurzame wensen,’ vertelt Elvira lachend. ‘Ook de inrichting doen we met zoveel mogelijk tweedehands spullen. Onze meubels, lampen en (inbouw)kasten zijn grotendeels tweedehands.’ 

Duurzame wensen 

Met alle maatregelen die ze nemen zoeken ze naar mogelijkheden die zowel voordeel opleveren voor de woning en hunzelf, maar ook voor de biodiversiteit: meer soorten planten en dieren. Voor de toekomst hebben Mark en Elvira nog een mooi wensenlijstje. Mark somt op: ‘We willen onze tuin zo duurzaam mogelijk inrichten. Vanuit het project is iedereen verplicht om hagen te plaatsen. Dat zorgt al voor een mooie, groene uitstraling in de straat. We bestraten zo min mogelijk en regenwater wat in de tuin valt infiltreren we in de bodem. Het regenwater van het dak vangen we op in een grote ondergrondse tank. Na zuivering gebruiken we dit water voor bad, douche, toiletten en de wasmachine.’ ‘En we geven in droge periodes de planten ermee water,’ vult Elvira aan. Met dit circulaire watersysteem gaat de familie naar verwachting ongeveer 90% van het drinkwater besparen en 40% minder afvalwater opleveren.  

Groen voor koele woning en tuin 

Mark: ‘In de tuin komen verschillende bomen, want bomen leveren veel goede dingen aan ons. Zoals schone lucht en zuurstof en in de zomer verkoeling door schaduw en verdamping. De gevels willen we laten begroeien met klimmers om de diversiteit nog meer te vergroten én dit zorgt ook voor verkoeling van de woning. Aan de zuidzijde van de woning gaan we leibomen plaatsen. Deze bomen vormen een natuurlijke zonwering voor onze serre, waardoor het minder heet wordt. Daardoor hebben we geen airco nodig en hopelijk ook geen zonnescherm.’ 

Zonne-energie opslaan

‘Met 27 zonnepanelen wekken we meer energie op dan we nodig hebben,’ vervolgt Mark. ‘We willen bekijken of het mogelijk is om een buurt-accu aan het begin van de wijk te plaatsen. Daar kunnen we dan allemaal ons overschot aan opgewekte energie in opslaan en gebruiken als de zon niet schijnt.’