Een bodem vol leven

We zien het niet, maar de grond onder onze voeten zit vol leven. Een bodem vol leven zorgt voor sterke en gezonde planten, struiken en bomen. Hoe werkt dit precies en hoe zorg je in jouw tuin voor een goed bodemleven?

BodemlevenWe zien het niet, maar de grond onder onze voeten zit vol leven. In een handjevol grond leven maar liefst 10.000 verschillende soorten bacteriën met een totaal van zo'n 10 tot 50 miljard! Waarom is een goed bodemleven zo belangrijk?

Een rijk bodemleven zorgt ervoor dat planten en bomen goed groeien. Naast bacteriën (70%) bestaat het bodemleven ook uit schimmels (7%) en natuurlijk kleine dieren zoals wormen. Dit bodemleven vormt een systeem dat ervoor zorgt dat oude plantresten en dode bladeren worden verwerkt tot voedingsstoffen die planten en bomen met hun wortels uit de grond kunnen opnemen. Plantenwortels zorgen voor suikers -via opname van CO2 uit de lucht- in de grond waarvan schimmels leven. De schimmels halen op hun beurt weer belangrijke voedingsstoffen voor de plant uit de bodem en leveren die aan de plant. Hoe beter het bodemleven, des te beter planten en bomen het doen. Gezonde planten en bomen zijn beter bestand tegen plagen, droogte, hevige regenval en warme periodes.

Hoe krijg je een goed bodemleven in jouw tuin?

Om het bodemleven voor de planten in jouw tuin te stimuleren, hoef je eigenlijk niet veel te doen. Je moet vooral dingen laten. Volg onderstaande tips en je bent verzekerd van een rijk bodemleven!

Stadscentrum bodemleven

  1. Ruim in de herfst en winter dode bladeren en plantenresten niet op, maar laat ze liggen tussen je planten. Hiermee bescherm je ze gelijk tegen vorst.
  2. Gebruik geen gif om plagen te bestrijden. Gif doodt niet alleen de plagen waarvoor je het gebruikt, maar ook andere dieren én het leven onder de grond. Daardoor worden je planten zwakker en krijgen ze juist weer sneller last van nog meer plagen. Zo vergroot je op langere termijn onbedoeld het probleem. Ook vogels en egels kunnen sterven doordat zij het gif binnenkrijgen doordat zij de insecten eten. Heb je in het voorjaar last van luizen? Grote kans dat je dan al snel ook lieveheerstbeestjes terugvindt op je plant. Zij leven van de bladluizen. Tegen de tijd dat het zomer is, hebben de planten hun natuurlijke balans gevonden en zul je zien dat het aantal plagen in je tuin is afgenomen. 
  3. Laat de bodem zo veel mogelijk met rust. Spit de grond dus niet te vaak om en probeer ook niet te veel te schoffelen.
  4. Gebruik organische mest, bijvoorbeeld gedroogde stalmest.
  5. Laat niet te veel bodem onbegroeid en laat planten dicht tegen elkaar aan groeien. Bijkomend voordeel: zo krijgen ook onkruiden minder kans in jouw tuin.

Aan de slag in je tuin? Wij helpen je graag!

Campagne Meer Groen met klimaatsubsidie

>> direct naar aanbod voor meer groen