Wat gebeurt er met jouw afval?
In gemeente Alphen aan den Rijn produceerden gezinnen in 2022 maar liefst 50 miljoen kilo afval! Wat gebeurt er eigenlijk met al dat afval? Lees het hier.
Met elkaar zorgen wij voor veel afval. Om je een voorbeeld te geven: in 2022 produceerden gezinnen in gemeente Alphen aan den Rijn maar liefst 50 miljoen kilo afval. Dat is meer dan de bouw, industrie en landbouw bij elkaar (bron: Milieucentraal). Daarnaast zijn veel producten gemaakt van grondstoffen die in de toekomst op zijn, zoals plastic van olie en elektronica van zeldzame metalen.
Om deze reden zetten we in op recycling. Van jouw afval en grondstoffen maken we nieuwe producten en dat is beter voor het milieu. Je kunt ons hierbij helpen. Want hoe beter jij je afval scheidt, hoe makkelijker we hiervan nieuwe producten kunnen maken. Hieronder lees je wat we met elk soort afval doen.
Biogas van gft+e (groente-, fruit-, tuinafval en etensresten)
Van gfte-afval en etensresten maken we biogas en compost. Het biogas gebruiken we voor het verwarmen van huizen en als brandstof voor auto’s. Het compost gebruiken we voor de grond, zodat bloemen en planten beter groeien.
Garen, dekens en isolatiemateriaal van textiel
Als je oud textiel (kleding, beddengoed, handdoeken) in de speciale container in Ecopark De Limes doet of naar de kringloopwinkel brengt, dan recyclen we dit. Van textiel kunnen we veel nieuwe producten maken, zoals garen voor dekens, isolatiemateriaal voor woningen en vullingen voor banken.
Meer infromatie over textiel en kleding
Glas voor nieuw glas
Van glasscherven maken we verpakkingen, zoals potten en flessen. Gooi gebruikt glas daarom in de glasbak. Let op: drankglazen, bloemvazen en ramen mogen niet in de glasbak. Dit glas heeft een andere samenstelling dan het glas van verpakkingen. Dit glas kun je afvoeren via het restafval óf je brengt het naar Ecopark De Limes.
Oud papier voor de krant van morgen
Oud papier wordt nieuw papier. Van vezels uit oud papier maken we bijvoorbeeld kranten, dozen, behang en toiletpapier.
Let op: heb je dozen die vet zijn (zoals pizzadozen)? Die mogen niet bij het oud papier, maar horen bij het restafval.
Meer informatie over oud papier
PMD voor kinderwagens, speelgoed en koffers
Met PMD-afval bedoelen we ‘gebruikte verpakkingen’. De grondstoffen in verpakkingen gebruiken we voor onder andere wandelwagens, nieuwe stofzuigers, koffiezetapparaten en fleecetruien.
Let op: plastic verpakkingen mogen bij het PMD-afval. Plastic voorwerpen zoals speelgoed en tuinstoelen niet. Lever deze voorwerpen in bij Ecopark De Limes, zodat we ze op de juiste manier kunnen hergebruiken.
Biobrandstof van frituurvet
Gooi frituurvet nooit weg in de gootsteen of wc. Dit zorgt voor verstoppingen in het riool. De inleverpunten vind je op frituurvet en bakolie inzamelen. We maken hiervan biobrandstof voor auto’s en tuinbouwkassen. Zo komt minder CO2 in het milieu en hebben we ook minder fossiele brandstoffen nodig.
Warmte van restafval
Ook restafval is niet zomaar afval. Het wordt gebruikt als biomassa. Restafval wordt verbrand in grote ovens op zeer hoge temperatuur (850 graden) en deze warmte gebruiken we voor het verwarmen van woningen en bedrijfspanden.
Meer informatie over restafval
Misschien ook interessant:
- Klein Chemisch Afval (KCA)
- Elektrische apparaten en lampen
- Grofvuil of Kringloop?l
- Zwerfafval en Schone Buurt Coachesl