Aardgasvrij wonen

Veel woningen gebruiken nog gas voor koken, warm water en verwarmen. Deze fossiele brandstof is niet oneindig verkrijgbaar én zorgt juist voor klimaatveranderingen. Daarom stappen we over naar aardgasvrij wonen. We doen dit stap voor stap.

Veel woningen gebruiken nog gas voor koken, warm water en verwarmen. Deze fossiele brandstof is niet oneindig verkrijgbaar én zorgt juist voor klimaatveranderingen. Daarom stappen we over naar aardgasvrij wonen. Dit hoeft niet ineens, maar doen we stap voor stap. 

Woont u in een appartement? Kijk dan op onze pagina appartement verduurzamen (VvE)

Bereid u voor op aardgasvrij wonen

Voordat u overstapt naar verwarmen met bijvoorbeeld een warmtepomp, neemt u eerst voorbereidende maatregelen. Stap voor stap bereidt u uw woning voor op aardgasvrij wonen.

STAP 1: Isoleren

Raamisolatie tochtstripDe belangrijkste stap is de isolatie van uw woning. Een goed geïsoleerd huis zorgt dat warmte binnen blijft als het buiten koud is. U heeft minder last van tocht via vloeren, ramen en muren. U verbruikt minder gas (minder CO2-uitstoot) en u betaalt een lagere energierekening. Andersom geldt hetzelfde: als het buiten heet is, dan zorgt isolatie (en zonwering) dat warmte niet naar binnen komt. Zo blijft uw huis lekker koel in de zomer.

Bent u eigenaar van een koopwoning? Dan kunt u voor isolerende maatregelen ISDE-subsidie krijgen. Meer informatie hierover en mogelijkheden voor aanvragen kan op rvo.nl/subsidies

STAP 2: Ventileren

WoningventilatieGoede ventilatie zorgt voor een gezond leefklimaat in huis. Is uw ventilatiesysteem 15 jaar of ouder? Vervang dan in ieder geval het systeem.

STAP 3: Ketel op 60 graden

Veel cv-ketels staan te hoog ingesteld. Laat uw cv-ketel goed instellen door een ervaren en gecertificeerd onderhoudsmonteur. De ketel moet op 60 graden staan. Krijgt u het niet warm? Kijk of er dan nog plekken beter zijn te isoleren. Ook kan het afstellen van radiatoren helpen. Dit heet waterzijdig inregelen.

STAP 4: Duurzaam verbouwen

Duurzaam_verbouwenGaat u verbouwen? Kijk dan gelijk welke duurzame maatregelen u kunt meenemen. Vergeet ook zeker niet een gratis advies op maat aan te vragen bij een van onze energiecoaches.

Meer informatie en aanvragen advies kan op de site van Energiek Alphen aan den Rijn.

 

STAP 5: Minder gas

aardgas_GOEDVerlaag uw energieverbruik en wek uw eigen energie op met zonnepanelen. Ook is het verstandig om de cv-ketel te vervangen naar hybride ketel. Het veranderen van uw gedrag is ook belangrijk. Sluit bijvoorbeeld (tussen)deuren en houd radiatoren vrij. Hierdoor wordt de warmte in de ruimte goed verspreid. Kijk op onze pagina energie besparen in huis voor meer tips om zonder hoge kosten snel te besparen op uw energierekening.

Meer informatie

Voor het verduurzamen van uw woning zijn verschillende subsidies én de speciale duurzaamheidslening met gunstige voorwaarden beschikbaar. Informatie hierover vindt u op de pagina subsidies en leningen.