Aardgasvrij wonen
Aardgasvrij wonen begint met isolatie. Lees hoe je je woning stap voor stap voorbereidt op aardgasvrij wonen en tegelijk je energieverbruik verlaagt.
Veel woningen gebruiken nog gas voor koken, warm water en verwarmen. Gas is een fossiele brandstof en niet voor altijd te krijgen. Ook zorgen fossiele brandstoffen voor klimaatveranderingen. Daarom stappen we over naar aardgasvrij wonen. Dit hoeft niet ineens, maar doen we stap voor stap.
Woon je in een appartement? Kijk dan op onze pagina appartement verduurzamen (VvE).
Bereid je voor op aardgasvrij wonen
Voordat je overstapt naar verwarmen met bijvoorbeeld een warmtepomp, neem je eerst voorbereidende maatregelen. Stap voor stap bereid je je woning voor op aardgasvrij wonen.
STAP 1: Isoleren
De belangrijkste stap is de isolatie van je woning. Een goed geïsoleerd huis zorgt ervoor dat warmte binnen blijft als het buiten koud is. Je hebt minder last van tocht via vloeren, ramen en muren waardoor het prettiger aanvoelt. Ook verbruik je minder gas (minder CO2-uitstoot) en betaal je een lagere energierekening. Andersom geldt hetzelfde: als het buiten heet is, dan zorgt isolatie (en zonwering) dat warmte niet naar binnen komt. Zo blijft je huis koeler in de zomer.
Ben je eigenaar van een koopwoning? Dan kun je voor isolerende maatregelen ISDE-subsidie krijgen. Meer informatie hierover en mogelijkheden voor aanvragen kan op rvo.nl/subsidies
Let op!
Je kunt niet zomaar je (spouw)muren isoleren, maar moet je houden aan de regels uit de Wet Natuurbescherning. Meer informatie hierover vind je op onze pagina Verduurzamen met oog voor de natuur.
STAP 2: Ventileren
Goede ventilatie zorgt voor een schoon leefklimaat in huis en is belangrijk voor je gezondheid. Is je ventilatiesysteem 15 jaar of ouder? Vervang dan in ieder geval het systeem. Waarom ventileren zo belangrijk is en welke ventilatiemogelijkheden er zijn voor jouw huis lees je op de website van Milieucentraal.
STAP 3: Ketel op 60 graden
Veel cv-ketels staan te hoog ingesteld en dit zorgt onnodig voor hogere energiekosten. Laat je cv-ketel goed instellen door een ervaren en gecertificeerd onderhoudsmonteur. De ketel moet op 60 graden staan. Krijg je het niet warm? Kijk dan of er nog plekken zijn die je beter kunt isoleren. Ook kan het laten afstellen van radiatoren helpen. Dit heet waterzijdig inregelen.
STAP 4: Duurzaam verbouwen
Ga je verbouwen? Kijk dan gelijk welke duurzame maatregelen je kunt meenemen. Vergeet ook zeker niet een gratis advies op maat aan te vragen bij een van onze energiecoaches.
Meer informatie en aanvragen van een gratis advies kan ook op de site van Energiek Alphen aan den Rijn.
STAP 5: Minder gas
Verlaag je energieverbruik en wek je eigen energie op met zonnepanelen. Ook is het verstandig om de cv-ketel te vervangen voor een hybride ketel. Met veranderingen in je gedrag kun je ook flink besparen op je energieverbruik. Sluit bijvoorbeeld (tussen)deuren en houd radiatoren vrij. Zet er geen meubels voor en hang gordijnen achter de radiatoren. Hierdoor wordt de warmte in de ruimte goed verspreid waardoor het sneller warm wordt en fijner aanvoelt. Kijk op onze pagina energie besparen in huis voor meer tips om zonder hoge kosten snel te besparen op je energierekening.
Meer informatie
Voor het verduurzamen van je woning zijn er verschillende subsidies én de speciale duurzaamheidslening met voordelige voorwaarden beschikbaar. Informatie hierover vind je bij subsidies en leningen.