Welk energielabel heeft uw woning?

Vanaf 1 januari 2024 heeft het energielabel van woningen invloed op de hoogte van de hypotheek die u kunt krijgen voor de aankoop van een woning en de hypotheekrente. Hoe beter het label, des te meer u kunt lenen. Dit kan oplopen tot vijftigduizend euro extra hypotheek. Ook krijgt u vaak een lagere hypotheekrente. 

Het energielabel van een woning speelt een steeds grotere rol in de verkoop van woningen. Meer mensen kiezen voor een energiezuinige woning. Een woning met label A++++ noemen we ook wel een nul-op-de-meter woning. Dan is een woning volledig energieneutraal. Naast het energieverbruik telt bijvoorbeeld ook het ventilatiesysteem mee. Ventilatie door mechanische luchttoevoer zorgt voor een hoger label dan via roosters. 

Lagere hypotheekrente 

Bij verschillende hypotheekverstrekkers heeft een beter energielabel ook invloed op de hoogte van uw hypotheekrente. Neemt u duurzame maatregelen met een beter energielabel tot gevolg? Dan daalt uw hypotheekrente. Voorwaarden en de mogelijkheden hiervoor verschillen per hypotheekverstrekker. 

Meer wooncomfort en lager energieverbruik 

Met isoleren, zonnepanelen of een warmtepomp maakt u uw woning energiezuinig en duurzaam. Uw woning voelt ook aangenamer aan, waardoor ook uw wooncomfort toeneemt. Hier zijn uiteraard kosten aan verbonden. Afhankelijk van de hoogte van uw investering verdient u die kosten in korte of langere tijd terug doordat uw energieverbruik daalt. Ook kan uw woning bij verkoop meer waard zijn dan vergelijkbare woningen met een lager energielabel.

Wilt u uw woning verduurzamen? Doe dit dan niet alleen voor een hogere verkoopwaarde, maar allereerst om uw wooncomfort te verhogen en uw energieverbruik te verlagen. Bij grote maatregelen die veel kosten, zoals bijvoorbeeld een warmtepomp, is het niet zeker dat u deze kosten terugverdiend met een hogere verkoopprijs. Verdiep u daarom altijd eerst goed in de mogelijkheden en laat u vooral ook goed adviseren.

Energielabel aanvragen 

Een woning krijgt over het algemeen een label A wanneer het huis optimaal is geïsoleerd volgens de laatste eisen, zonnepanelen en eventueel een zonneboiler heeft en een zeer energiezuinige cv-ketel of warmtepomp. Vooral nieuwbouwwoningen krijgen een energielabel van A+ of hoger. 

Via het centraal online register van de rijksoverheid, kunt u een afspraak regelen met een energieadviseur voor het opstellen van een energielabel. Dan weet u zeker dat u met een gekwalificeerd en gecertificeerd bedrijf werkt. U krijgt een overzicht van aangesloten bedrijven en u kunt uiteraard meerdere offertes aanvragen om te vergelijken. U vindt het online register via het energieprestatie adviesplatform van EP adviseurs.

Tip: verbeterjehuis.nl 

Wilt u uw woning verduurzamen en weten welke maatregelen u hiervoor kunt nemen? Kijk dan op de website verbeterjehuis.nl. De site geeft uitgebreide informatie over bijvoorbeeld isoleren en ventileren, zonnepanelen en zelf isoleren. De online verbetercheck geeft inzicht in de mogelijkheden voor uw woning. Zowel voor woningeigenaren als huurders en voor verschillende type woningen zoals vrijstaand, hoek- of tussenwoning. 

Gratis energieadvies 

Om u op weg te helpen geven de energiecoaches van Energiek Alphen u graag een gratis advies op maat. Ook geven zij informatie over subsidies en voordelige financieringsmogelijkheden. Wilt meer informatie, kijk dan op Energiek Alphen.