Groene daken in Triangel

Op een warme zaterdagochtend gingen zestien bewoners met elkaar aan de slag en legden een groen dak met extra waterberging op hun schuurtjes. Daarmee gaan zij hittestress te lijf, houden regenwater vast en het ziet er ook nog eens een stuk gezelliger uit. Wethouder Duurzaamheid Gert van den Ham hielp een handje mee en gaf ’s morgens om half tien het startsein voor de werkzaamheden.

Gert van den Ham is blij met dit initiatief: “Voor onze eigen gezondheid en om de stad leefbaar te houden, hebben we echt meer groen in onze wijken en straten nodig. En dit is natuurlijk een prachtig voorbeeld. Met zestien daken wordt er in een ochtendje maar liefst negentig vierkante meter groen aan onze gemeente toegevoegd. Dat is toch geweldig.” 

Samen is gezelliger 

Ondertussen wordt er hard gewerkt. De bewoners zijn het allemaal met elkaar eens: “Je kunt natuurlijk in je eentje een groen dak aanleggen, maar met z’n allen is gewoon veel leuker. De ene buur helpt de andere en met hapjes en drankjes en spelende kinderen hebben we een hele gezellige ochtend met elkaar.” 

‘Het is eigenlijk heel makkelijk en vooral leuk om te doen.’ 

Bewoonster en initiatiefneemster Kelly maakte samen met buurman Jurre hun buren enthousiast om mee te doen. Zij vertelt hoe ze dit hebben aangepakt. “We hebben het plan in onze buurtapp voorgesteld. Daar kwamen positieve reacties op. Toen hebben we een informatieavond georganiseerd met als resultaat dat zestien buren meedoen.”  

Goedkoper met klimaatsubsidie 

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft een klimaatsubsidie voor inwoners die aan de slag gaan met vergroenen. “Daar hebben wij zeker gebruik van gemaakt”, zegt Kelly. ‘Het aanvragen is heel makkelijk. Je vult op de gemeentelijke website een formulier in en dat verzend je samen met een foto van je dak zoals het nu is, plus de offerte. De behandeling ging heel snel, binnen twee weken hadden we het subsidiebedrag al ontvangen.”  

Planten tegen hittestress 

In steden kan het op zomerse dagen flink heet worden. Temperaturen van steen en bitumen daken lopen soms op tot 70 graden. Dat zorgt voor hittestress en is slecht voor onze gezondheid. Een groen dak wordt op zomerse dagen rond de 34 graden, dat scheelt de helft. Daarom is het belangrijk om zo veel mogelijk steen te vervangen door groen. Planten blijven koel én geven verkoeling. Doordat ze op warme dagen water verdampen, werken ze als een natuurlijke airconditioner.  

Maak ook jouw straat groener

Wil je ook meer groen in je omgeving? Dan helpen wij je graag met de speciale klimaatsubsidie! Let op: vraag de subsidie aan vóórdat je het groene dak aanlegt.

Leonie’s tip:

(medewerkster Rainup) 

’Zaai tussen de sedumplanten een bloemenmengsel. Dan ziet het dak er in de zomer nog mooier uit en help je gelijk heel veel bijen en vlinders.’