Rommelhoekjes en compost

Snoeiafval, uitgebloeide bloemen en dode bladeren kun je goed gebruiken als natuurlijke voeding voor je planten en voor rommelhoekjes voor kleine dieren.

Ga je snoeien, maaien, dode bloemen of bladeren verwijderen? Gooi dit groene afval dan niet zomaar weg in de gft-container, maar hergebruik het in je tuin. Dat vinden kleine dieren fijn, het is beter voor je planten en je kunt er gratis compost van maken. 

Compost: verteerde plantenresten 

Compost is heel waardevol voor je tuin. Het zorgt voor bodemleven waardoor je planten het beter doen. Ook bevat compost waardevolle voedingsstoffen voor je planten. En dat scheelt geld, want dan hoef je geen meststoffen te kopen. Compost maak je door materialen uit je tuin voor langere tijd in een hoekje of een speciale compostbak te laten liggen. Bodemdieren zoals wormen en kevers zetten de plantenresten om in aarde met veel voedingsstoffen. Als je het materiaal fijn knipt of maait voordat je het op de composthoop gooit, verteert het sneller. 

Goede materialen voor compost zijn:

  • Snoeiafval zoals bloemstengels en takken. 
  • Uitgebloeide bloemen. 
  • Dode bladeren. 
  • Maaisel. Meng gemaaid gras goed door de andere materialen. Anders vormt het een dikke plak wat de laag eronder verstikt. 
  • Schillen van groenten, restjes gekookte groenten en eierschillen. 
  • Koffie- en theedrab. 

Wat is niet geschikt voor de composthoop

Etensresten van bijvoorbeeld vlees, vis, brood en pizza gooi je beter niet op je composthoop, want dit trekt ongedierte aan zoals ratten. Bovendien gaat dit onaangenaam ruiken en ontstaan er tijdens warme dagen maden. 

Woekerende onkruiden overleven in je composthoop. Als je dan de compost verspreid over je tuin, verspreid je ook weer de onkruiden wat voor extra werk zorgt. Doe deze onkruiden dus liever in de gft-container.  

Oude boeketten bloemen kunnen resten gif bevatten. Voer die via de gft-container. 

Extra informatie composteren

Meer informatie over composteren vind je op:

Milieu Centraal

Rommelhoekjes voor kleine dieren 

Met tuinmaterialen zoals gesnoeide takken, bladeren en ander klein snoeiafval maak je een rommelhoekje in je tuin. Egels vinden in dit soort hoekje bescherming en in de winter zorgt het voor warmte en beschutting tijdens hun winterslaap. Ook kleine vogels, zoals bijvoorbeeld het roodborstje en winterkoninkje maken graag gebruik van de rommelhoekjes. Ze vinden er beschutting en voedsel. Vind je een rommelhoekje niet zo mooi om te zien? Plaats er dan wat planten of een groenblijvende struik voor.

Meer tips voor kleine dieren in je tuin vind je op de pagina

Kleine dieren in je tuin