Blog 5: Het zoemt op het Stadhuisplein!

Albert van de Vlinderstichting kijkt en telt elk jaar samen met collega's hoeveel en welke insecten de uitbundige bloeiende planten en struiken aantrekken. Hij vertelt hoe het met deze 'stadsbewoners' gaat.

Stadscentrum biodiversiteit 3Alweer twee jaar groeit en bloeit het uitbundig op het Stadhuisplein. Dit is niet onopgemerkt gebleven, het nieuwe en de vele verschillende soorten groen, zijn ook door het plaatselijke dierenleven ontdekt. 

Misschien heb je het de afgelopen zomermaanden al gehoord, loop je over het Stadhuisplein dan zoemt het er volop van de bijen, hommels en andere insecten. Albert Vliegenthart van de Vlinderstichting houdt samen met collega’s goed in de gaten wat de invloed van het groen is op de aanwezigheid van verschillende insectensoorten. Wij spraken Albert over hoe het staat met de insecten in het afgelopen jaar.

Elk jaar kijken en tellen jullie welke insecten in het nieuwe groen op het Stadhuisplein te vinden zijn. Hoe is het eerste onderzoek verlopen? Welke soorten heb je gezien en zaten daar nog verrassingen bij?

Kleine bijvliegAlbert: Dit jaar was helaas een heel erg slecht jaar voor vlinders en bijen. Toch konden we gelukkig nog best veel insecten tellen in het centrum. Echt heel bijzondere soorten zaten er niet tussen, maar het is altijd leuk om de grote wolbij zijn territorium te zien verdedigen. We zagen vooral de algemene hommels zoals aard-, steen-, tuin-, en akkerhommel, honingbijen, maar ook verschillende zweefvliegen. Opvallend zijn de bijvliegen die zich voordoen alsof ze bijen zijn en zich zo tegen vijanden verdedigen. Af en toe zagen we ook minder opvallende soorten zoals de gewone franjegroefbij. De grote narcisvlieg is juist weer een soort die een hommel nadoet. Die hebben we twee keer gezien.

Hoe dragen de verschillende soorten planten en struiken bij aan een grote insectenpopulatie met veel verschillende soorten?

Dagpauwoog en bij op bloem 352Albert: Het is een kleine oase in de stad waar soorten een tijdelijk of vast leefgebied kunnen vinden. De hommels kunnen hier nesten maken, sommige bijen halen juist hier hun stuifmeel (denk aan de grote klokjesbij), terwijl andere soorten eigenlijk alleen maar even op bezoek komen, zoals vlinders als de dagpauwoog of het koolwitje.

Naast dat het goed is voor insecten en kleine dieren, is het natuurlijk ook voor ons mensen gewoon een stuk gezelliger om langs groen te lopen dan alleen maar steen. Dat vergeten we nog wel eens.

Maar om terug te komen op de bijtjes en de plantjes; waarom is het belangrijk dat we ook in de stad veel verschillende soorten insecten hebben?

Albert: Veel verschillende soorten insecten zorgen ervoor dat het groen in de stad weerbaarder wordt. Bijvoorbeeld dat planten minder last hebben van plagen. Maar ook dat er meer water kan worden vastgehouden en het op groene plekken minder warm wordt. Om alle soorten in de stad een goede leefomgeving te bieden is het belangrijk dat er verschillende hoogtes en soorten groen zijn. Dus hoogte met bomen, een middenlaag met struiken en een onderlaag van kruidachtigen. De plantvakken op het Stadhuisplein met jaarrond voedsel voor insecten leveren daar een waardevolle bijdrage aan. Ook zijn enkele winkeldaken vergroend, wat voor nog meer groen in de stad zorgt. Maar we kunnen allemaal bijdragen, bijvoorbeeld door onze eigen tuin insectvriendelijk te maken.

Heb je nog tips voor mensen voor het spotten van insecten in de herfst?

Verwonder je eens als je bij de bushalte op het Stadhuisplein staat of als je erlangs loopt. En tel eens in een minuut hoeveel bijen en hommels je ziet. Vergelijk dat eens met thuis of bij je werk, en je zult verbaasd zijn wat de verschillen zijn en hoe mooi de insectenwereld eigenlijk is.

Campagne Meer Groen met klimaatsubsidieWil jij ook een stukje van je tuin, gevel of straat groen maken zodat meer insecten en kleine vogels zoals egels en vogels een woonplekje vinden? Kijk dan bij Operatie Steenbreek wat de mogelijkheden zijn, want wij helpen je hierbij graag!
 

Insecten stadhuisplein