Project Eco-Systeem-Stad

10 jaar lang kijken we wat meer groen in steden ons oplevert. Zoals de temperaturen, toename van biodiversiteit -meer soorten planten en dieren- op de verschillende locaties, verminderde afvoer van regen en waterverbruik, en duurzaamheid van de gebruikte materialen bij aanleg en onderhoud. Zo ontstaat een totaalbeeld van het resultaat van vergroening voor de stad.

Dit doen we in samenwerking met de Koninklijke Ginkel Groep en wordt mede gefinancierd uit de Toeslag voor Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s) van het Ministerie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

 • Blog 1: meten is weten

  31 oktober 2023

  In de zomer van 2022 werd maar liefst 64 graden gemeten aan de zijkant van het gemeentehuis. Gaat groen zorgen voor verkoeling?

 • Blog 3: biodiversiteit Stadhuisplein

  17 april 2024

  De vergroening van het Stadhuisplein zorgt voor koelte en een mooier stadscentrum. Alle nieuwe bomen en planten trekken ook meer vogels en insecten aan. Zo krijgen we de kans meer natuur in de stad te beleven.

 • Blog 2: één project, drie partners

  01 februari 2024

  De gemeente werkt in dit bijzondere project samen met 2 partners. Wat zijn de verwachtingen en wie zorgt waarvoor?

 • Blog 4: Een groene stad is 'cool'

  15 mei 2024

  Zorgt meer groen in de stad ook echt voor meer koelte tijdens warme dagen en hittegolven? De eerste metingen zijn gedaan, wat levert het groen ons op? Je leest het in deze 4e blog.