Blog 7: Bomen en groen zijn geld waard
Vergroening van de stedelijke omgeving, zoals op het Alphense Stadhuisplein, zorgt voor verkoeling, maakt de leefomgeving meer aantrekkelijk en bevordert ook de biodiversiteit. Maar het is ook een goede economische investering.
Direct koeler en meer insecten
De vorige blogs hebben al laten zien dat de nieuwe groenvakken op het Stadhuisplein van veel waarde zijn. Al kort na aanleg zorgde het groen voor verkoeling en begon het aantal insecten toe te nemen. Ook is het plein veel aantrekkelijker voor bezoekers en voorbijgangers. Aanleg en beheer van groen kosten natuurlijk ook wat. Maar verschillende onderzoeken uit binnen- en buitenland geven aan dat investeren in groen ook vanuit economisch oogpunt zinvol is.
De ervaring van New York
Toen zakenman Michael Bloomberg aan het begin van de jaren 2000 burgemeester werd van New York waaide er meteen een andere wind. Bloomberg wilde de stad best vergroenen, maar alleen als dat ook economisch voordeel opleverde. De stedelijke groenafdeling toonde aan dat elke dollar geïnvesteerd in een boom wel vier tot vijfkeer terugverdiend kon worden. Vooral de rol van bomen in energiebesparing, verbetering van de luchtkwaliteit en het bufferen van hevige regenval werd benadrukt. In een andere studie werd uitgebreid uitgezocht wat de economische waarde van Central Park is. Hieruit bleek dat dit iconische park vele miljoenen bijdraagt aan de plaatselijke economie. Denk aan inkomsten uit toerisme, hotelovernachtingen rond het park en hogere huisprijzen en belastinginkomsten.
Winkelen in het groen
In een studie elders in de Verenigde Staten werd onderzocht wat de rol van bomen is in winkelstraten. Het blijkt dat groene winkelstraten tot meer bezoek en een langer verblijf leiden. Bovendien waren consumenten in de studie bereid om 9-12% meer uit te geven voor producten in winkelgebieden met voldoende bomen. Bovendien waren ze ook bereid langer te reizen voor een groenere winkelervaring.
Minder overlast door groen
In veel studies is gekeken naar de verschillende bijdragen van bomen aan een beter stedelijk milieu. Zoals we ook zien in Alphen aan den Rijn kan de verkoelende werking van bomen en ander groen groot zijn, vooral door het bieden van schaduw. Maar ook kunnen hevige regenbuien beter worden verwerkt. En zo wordt infrastructuur zoals het riool minder belast omdat het groen als een spons werkt. We kunnen de waarde van deze functies berekenen door te kijken naar wat de vermeden schade is en wat technologische oplossingen zouden kosten.
Groen is stressverlagend
Er is ook steeds meer bekend over de rol van een groene leefomgeving voor onze gezondheid. Door de aanwezigheid van meer bomen en ander groen voelen we minder stress, zijn we meer actief en onstaan er meer sociale ontmoetingen. Inwoners van Noord-Californië die in groene wijken wonen geven bijvoorbeeld bijna 400 dollar per jaar minder uit aan gezondheidszorg.
Belang van goede groeiplaatsen
In het project TKI Eco-Systeem-Stad werd in Rotterdam onderzocht hoe bomen groeien in verschillende soorten groeiplaatsen, van hele goede tot slechte. Hierna was het mogelijk om voor de hele levensduur van de onderzochte bomen vast te stellen hoe de baten (CO2 binding, waterberging en luchtzuivering) zich verhouden tot de kosten. Een korte video (YouTube, 4:27 minuten) legt het resultaat op begrijpelijk wijze uit. De conclusie is dat goede groeiplaatsen lonen.
Vraag naar betere methoden
Door meer onderzoek kunnen we de waarde van groen ook in economische termen uitdrukken. Ook kan tenminste een deel van de waarde worden bepaald met behulp van berekeningsmethoden zoals die van i-Tree en de Groene Baten Planner. Maar er zijn meer volledige en makkelijker toepasbare methoden nodig. Dit is ook iets waar naar wordt gekeken terwijl de ontwikkeling van het vergroende Stadhuisplein wordt gevolgd.
>> terug naar overzicht blogs Eco-Systeem-Stad