Meer groen in onze gemeente
Duurzaamheid staat op onze agenda. We maken hiervoor plannen, nemen maatregelen, bieden subsidies aan inwoners en ondernemers en werken aan verschillende projecten.
Groen en natuur zijn een belangrijk onderdeel van Alphen aan den Rijn. Bomen, parken, tuinen en ander groen dragen bij aan een gezondere en koelere stad voor ons allemaal. Regenwater wordt door de planten en bomen opgenomen en op warme dagen verdampen zij dit water wat voor verkoeling zorgt. Ook helpt het om de luchtverontreiniging te verminderen. Dit komt doordat ze fijnstof en CO2 uit de lucht filteren en zuurstof uitstoten. Stedelijk groen biedt mogelijkheden voor recreatie, sport en ontspanning. Ook vergroot stedelijk groen bovendien de leefomgeving van bijvoorbeeld vogels, egels, vlinders en andere kleine dieren.
We willen gemeente Alphen aan den Rijn groener en gezonder maken. Daar werken we samen met u aan. Met groenere tuinen en meer groen in de openbare ruimte. Het nieuwe groenproject in het hart van Alphen aan den Rijn is daar een goed voorbeeld van. Het groenproject vindt u aan het Stadhuisplein.
Groen voor verkoeling
We hebben tussen 50.000 en 70.000 m2 groen nodig om het stadscentrum van Alphen aan den Rijn tot een prettige en gezonde plek te maken en te houden. Oftewel: 10 tot 14 voetbalvelden. Meer groen zorgt voor verkoeling op warme dagen. Volgens berekeningen van de TU Delft, kan dit tot wel 8 tot 10 graden schelen. Dit doen ze door schaduw en verdamping van water (soort natuurlijke airconditioner). Zo levert bijvoorbeeld 1 boom door verdamping en schaduw op een zonnige dag verkoeling op dat gelijk is aan 10 airco’s.
Ook nemen de planten zelf geen warmte op, terwijl steen heel heet wordt en ook lang warm blijft. Een groene omgeving is steeds belangrijker om onze omgeving leefbaar te houden. Steeds vaker hebben we te maken hebben met erg warme dagen en hittegolven.
Groen als spons
Tijdens hevige regenbuien, zorgt het groen voor minder wateroverlast. Planten, bomen en struiken werken als een soort spons die een teveel aan water opnemen. Daarna geeft het regenwater (in droge periodes) door verdamping weer langzaam vrij. Via een slim regenwatersysteem gebruiken we het extra water ook om het groen in droge periodes van water te voorzien.
Bijvoorbeeld: een bewoonster in Rotterdam onderzocht het warmteverschil van steen en groen. Op een mooie zomerdag liep de temperatuur van een betegelde parkeerplaats op naar 33 graden. De temperatuur van een daarnaast gelegen half-verharde parkeerplaats was slechts 21 graden. Een verschil van 12 graden! Tijdens een stortbui bleven er op de verharde plek lang regenplassen liggen, dit was niet het geval op de half-verharde parkeerplaats.
We kunnen daarom allemaal een rol vervullen in het gezond en klimaatbestendig maken van het stadscentrum. Hierbij gaat het niet alleen om de openbare ruimte, maar ook om bijvoorbeeld:
- gevels
- daken
- tuinen van panden in de binnenstad
Om de ambitie te behalen moet maar liefst 75% van de vergroeningsopgave op privégebied, zoals bijvoorbeeld tuinen en bedrijfsterreinen, plaatsvinden.
Het Stadscentrum geeft het voorbeeld
De vergroening van onze binnenstad is al begonnen, zoals op het Stadhuisplein. Hier hebben we veel vierkante meters verharding verwijderd en hoogwaardig groen geplant. Ook hebben we samen met een aantal partners verschillende plantenvakken ingericht met bomen en andere planten die het Stadshuisplein niet alleen mooier maken maar ook helpen met de verkoeling. Vlinders, bijen, vogels en andere dieren vinden er nu hun thuis. Een nieuw sensor gestuurd watermanagementsysteem zorgt ervoor dat de beplanting altijd de juiste hoeveelheid water kan opnemen. De nieuwe beplanting ziet er daardoor het hele jaar aantrekkelijk en afwisselend uit. Het groene stadscentrum is een proefproject van 10 jaar. Meer informatie over het project Groen Stadscentrum: Eco-Systeem-Stad vindt u op Eco systeem stad.
Vergroenen doen we samen
Bij de aanleg van het nieuwe stadsgroen op het Stadsentrum hebben we samengewerkt met de Koninklijke Ginkel Groep. Ze zijn deskundig op het gebied van aanleg en beheer van hoogwaardig stadsgroen. De komende 10 jaar gaan we ook goed in de gaten houden hoe het groen zich ontwikkelt. We bestuderen bijvoorbeeld het water maar kijken ook naar zogenaamde ecosysteemdiensten, zoals verkoeling. De biodiversiteit (hoe het gaat met de vlinders en andere insecten) wordt ook goed in de gaten gehouden. Hiervoor werken we bijvoorbeeld samen met Wageningen Environmental Research. Zij zijn onderdeel van Wageningen Universiteit. Daarnaast vertellen we samen met het Nature Based Solutions Institute regelmatig over het project. Het project kunt u volgen op de website, via sociale media en het duurzame nieuw in de lokale huis-aan-huis-krant.
Ga ook aan de slag
Maak ook uw eigen woon- en leefomgeving groener, gezonder én gezelliger en vergroen een deel van uw tuin, gevel, straat en buurt. Wij helpen u graag verder. Kijk voor meer informatie over de mogelijkheden op een groene tuin aanleggen.
Wat zijn ecosysteemdiensten
Een ecosysteemdienst is dat wat de natuur ons oplevert. Zo leveren planten bijvoorbeeld een belangrijke bijdrage aan een gezonde leefomgeving door schadelijke stoffen uit de lucht te filteren en zuurstof te produceren. Ze zorgen voor verkoeling door schaduw en verdamping en leveren voedsel aan ons.
Meer Informatie
Op Linkedin kunt u een interview van Groene Cirkels lezen waarin gemeentelijk programmaleider Ron Kervezee het project verder toelicht. Bekijk ook het Youtube-filmpje van Groene Circkels voor het vergroenen van het stadshart.