Energie besparen in huis

Hoe groter onze vraag naar energie, des te meer elektriciteit we grootschalig moeten opwekken. Bewust omgaan met energie is dan ook belangrijk.

Hoe groter onze vraag naar energie, des te meer elektriciteit we grootschalig moeten opwekken. Bewust omgaan met energie is dan ook belangrijk. Wat we niet gebruiken, hoeven we ook niet op te wekken. Kijk daarom welke kansen er voor u zijn om uw energieverbruik te verlagen. Dat is beter voor het milieu, maar met de stijgende prijzen, ook beter voor uw portemonnee.

Uw energieverbruik kunt u op verschillende manieren verlagen. Bijvoorbeeld met woningisolatie of door over te stappen naar nieuwe verwarmingstechnieken. Al zijn dit grote investeringen en het is nog niet voor elke wijk of type woning duidelijk wat de beste alternatieven zijn. 

Direct besparen op gasverbruik 

Voordat u overstapt maakt naar aardgasvrij wonen, kunt u al gas besparen in uw woning door op de juiste manier te verwarmen. Volgens Milieu Centraal is ongeveer 75% van het totale gasverbruik voor het verwarmen van uw huis. Ongeveer 20% is voor gebruik van warm water en 5% voor koken op een gasfornuis.  

Verwarmen zonder verspilling 

  1. Verwarm niet uw hele huis en sluit tussendeuren. Draai de verwarming uit in ruimtes waar u niet bent, ook in de slaapkamers. 
  2. Zet de thermostaat als uw thuis bent niet hoger dan 19 graden. 
  3. Zet de thermostaat 's nachts op 15 graden. 
  4. Laat de thermostaat op 15 graden als er overdag niemand thuis is. 

(Bron: Milieu Centraal)

7 Snelle en goedkope bespaartips

Veel minder duur zijn kleine energiebesparende maatregelen. Dit zijn snelle en goedkope oplossingen. Laat u inspireren door enkele besparingstips!

1.    Gebruik ledlampen

Meisje_met_ledlamp

Jaarlijkse besparing: 14 euro per lamp. 

Heeft u halogeenlampen of gloeilampen in uw huis aan het plafond, aan de muur of in uw keuken? Vervang ze direct door ledlampen. Hiermee bespaart u flink wat stroom én geld. Met de huidige energietarieven kan dit zelfs tot € 14 per lamp schelen. U verdient de kosten voor een nieuwe lamp dus direct terug.

2.    Voorkom sluipverbruik

Stand-by_killer_voorkom_sluipverbruikJaarlijkse besparing: 340 kWh stroom, ruim 130 euro

Veel apparaten verbruiken de hele dag door stroom. Zelfs als u ze niet gebruikt. Denk aan uw tv die op stand-by staat. Of uw elektrische tandenborstel in de oplader. Trek de stekkers van deze apparaten uit het stopcontact of zet ze echt uit. Zo voorkomt u onnodig stroomverbruik en kunt u jaarlijks 340 kWh stroom besparen. Omgerekend met de huidige energieprijzen is dit ruim € 130 per jaar.

3.    Zet de verwarming lager

Thermostaat_omlaagJaarlijkse besparing: 120 kuub gas, 175 euro

Met elke graad dat u uw verwarming lager zet, bespaart u ongeveer 120 kuub gas per jaar. Omgerekend met de huidige gasprijzen is dit ongeveer € 175 per jaar. Wilt u nóg meer besparen? Zet de verwarming een uurtje voordat u naar bed gaat alvast uit (of op 15 graden). De temperatuur blijft nog lang prettig, maar uw gasverbruik wordt hiermee een flink stuk minder.

4.    Douch 2 minuten korter

waterbesparende_doucheJaarlijkse besparing: 109 kuub gas/160 euro per persoon

Met korter douchen valt flink te besparen. Ongeveer 15% van ons gas gebruiken we voor douchen en in bad gaan. Doucht u voortaan 2 minuten korter? Dan bespaart u maar liefst 109 kuub gas per persoon per jaar. Omgerekend met de huidige energieprijzen is dit € 160 per persoon. Neem eerder een douche dan een bad. Voor een bad heeft u veel meer warm water nodig. Elk bad kost bijna hetzelfde als 4 keer 5 minuten douchen.

5.    Geef radiatoren de ruimte

Radiators_vrijhoudenJaarlijkse besparing 30 kuub gas, 45 euro

Wilt u de warmte in uw huis zo goed mogelijk gebruiken en niet onnodig stoken? Zorg dan dat uw radiatoren stofvrij zijn en de warmte goed kunnen verspreiden. Hang dus geen gordijnen voor uw radiatoren en zet ook geen meubels ervoor. Hiermee bespaart u al snel 30 kuub gas per jaar. Met de energieprijzen van 2023 levert dit een jaarlijkse besparing op van ongeveer € 45.

6.    Plaats tochtstrips

Raamisolatie_tochtstripsJaarlijkse besparing: 110 kuub gas, 160 euro

Doe uw energierekening een plezier en loop even binnen bij de bouwmarkt als u in de buurt bent. Want als u tochtstrips in deurkozijnen en raamkozijnen plaatst, houdt u warmte binnen. Hetzelfde geldt voor het plaatsen van folie achter uw radiatoren. De kosten verdient u snel terug én u bespaart voortaan flink wat energie: gemiddeld 110 kuub per jaar. Dit levert u al gauw zo’n € 160 per jaar op.

7.    Was energiezuiniger

wasmachine_energiezuinig_wassenBesparing 90 kWh stroom, 35 euro

Is de wasmand nog niet vol? Wacht dan nog even met wassen en was op 30 of maximaal 40 graden. Ook op een lage temperatuur wordt uw was schoon. U bespaart ongeveer 90 kWh aan stroom per jaar als u wast met een volle trommel. Dit komt neer op een besparing van € 35 per jaar. Heeft u een eco-stand op uw wasmachine? Gebruik deze zo veel mogelijk. Een eco programma duurt vaak langer, maar is wel zuiniger. De eco-stand is ongeveer 30 procent zuiniger dan het gewone wasprogramma op 40 of 60 graden.

(Bron: Nibud).

Nog meer besparen

op Tips voor makkelijk energie besparen vindt u een uitgebreid overzicht met tips. Bijvoorbeeld hoe u snel en zonder hoge kosten nog meer bespaart op uw energierekening.

Handige link

Gratis energie-advies (Energiek Alphen aan den Rijn)