Project: het Klimaatbos
Langs de N11 ligt het Klimaatbos. Met de vele soorten bomen en planten levert dit bos straks een belangrijke bijdrage voor een groene en gezonde gemeente.
Begin 2023 is het nieuwe Klimaatbos geopend. U vindt het Klimaatbos aan de rand van gemeente Alphen aan den Rijn en tegen de N11. Dit Klimaatbos levert straks een belangrijke bijdrage aan een groene en gezonde leefomgeving in onze gemeente. Met het Klimaatbos vergroten we de biodiversiteit (meer soorten planten en beestjes) en helpen we klimaatverandering tegen te gaan.
Groen als natuurlijke airconditioner
Bomen zijn belangrijk voor onze gezondheid. Ze produceren zuurstof, zorgen voor schone lucht en geven door schaduw en verdamping van regenwater verkoeling op warme zomerdagen. Elke soort boom heeft weer andere eigenschappen. De ene boom haalt vooral veel fijnstof uit de lucht en andere bomen juist vooral CO2.
‘Door schaduw en verdamping zijn bossen op hete dagen 5 tot 7 graden koeler dan woonwijken’
Uniek bos
In het klimaatbos planten we niet zomaar heel veel bomen. Door de universiteit van Wageningen zijn eigenschappen van bomen beschreven die een positieve invloed op het klimaat hebben. In dit leerpark hebben al deze bomen aangeplant. Het Klimaatbos is de plek waar de goede eigenschappen van bomen worden uitgelegd. Ook vindt u er veel eetbare planten en bomen zoals fruitbomen, bessenstruiken en notenbomen. Samen met de prachtige collectie sierkersen is dit een uniek leerpark.
Uniek in dit Klimaatbos
Het Klimaatbos heeft met 125 verschillende soorten, de grootste collectie sierkersen in de openbare ruimte van Nederland. De sierkers bloeit uitbundig in het voorjaar. Ieder jaar, wanneer de Japanse sierkersen in Japan bloeien, wordt het Hanami Matsuri of Kersenbloesemfestival groots gevierd. Nu kunt u ook dicht bij huis genieten van dit bijzondere natuurschoon.
De natuur is een bron van grondstoffen die nooit opraakt. Deze natuurlijke grondstoffen gebruiken we steeds vaker voor het maken van nieuwe producten. Zoals natuurlijke vezels in straattegels en verkeersborden. Ook in het Klimaatbos werken we met natuurlijke grondstoffen. Dode essenbomen worden gebruikt voor zitbanken en de tribune van de voedselbank in het klimaatbos.
Mulchlaag voor betere bodem
Groen ‘afval’, zoals bladeren van bomen en houtsnippers, gebruiken we om de bodem van het bos te bedekken. Dit noemen we een mulchlaag. Dat zorgt ervoor dat we in droge periodes minder water hoeven te geven. Deze laag van bladeren en houtsnippers verbetert ook de bodem, waardoor planten en bomen beter groeien en meer voedsel produceren. Dit gebeurt nog bijna niet in gemeenten en dat willen we graag veranderen. Het Klimaatbos is dan ook voor ons een leerpark. We onderzoeken wat wel en wat niet werkt. Doordat we met natuurlijke materialen werken, dragen we bij aan het verminderen van CO2 en stikstof. De lucht-, bodem-, en waterkwaliteit verbetert en er is meer biodiversiteit.
Ontspanning in het klimaatbos: de QR-wandelroute
Het Klimaatbos is een fijne plek voor wandelingen, ontspanning en spelen. En met de speciale QR-wandelroute, ook heel leerzaam. Door de codes te scannen, komt u heel veel te weten over de vogels en dieren. En u leert u wat de bomen en planten die er staan doen voor ons klimaat en onze gezondheid.
Ginkgo biloba
Op 22 december 2022 is de eerste boom geplant door de kinderraad, namelijk een Ginkgo biloba. Dit is de perfecte ‘klimaatboom’. Deze Japanse notenboom is goed bestand tegen:
- vervuiling
- ziektes
- hitte
- langdurige
- droge periodes
Ook kan de Ginkgo van geslacht veranderen (als ze op leeftijd komen). Daarnaast filteren de Ginkgo’s vervuilende stoffen uit de lucht en houden deze vast. Vooral het broeikasgas CO2. Met hun grote bladerdek zorgen ze voor verkoeling door schaduw en verdamping van regenwater.
Wat levert het Klimaatbos op
Voordat het Klimaatbos werd aangelegd stonden er 12 soorten bomen. Nu staan er ongeveer 700 sterke en klimaatbestendige bomen. Op de illustraties van kop 'Koolstof' ziet u wat de bijdrage aan het klimaat van de bomen in dit bos is voor de aanleg van het bos en over 25 jaar.
Schone lucht
Over 25 jaar filteren de bomen zes keer meer CO2 en vier keer meer vervuiling uit de lucht.
Zuurstof
Over 25 jaar leveren de bomen voor 2.700 extra dagen zuurstof voor 1 persoon.
Vasthouden regenwater
Over 25 jaar houden de bomen maar liefst 113.500 liter meer regenwater vast dan nu.
Koolstof
Voor de aanplant haalden de bomen 1.250 kilogram koolstof uit de lucht. Dit is net zoveel als de uitstoot van 42.000 autokilometers. Over 25 jaar halen de bomen 17.500 kilogram koolstof uit de lucht. Dat staat gelijk aan 590.000 autokilometers.
Groen in onze eigen leefomgeving
Ook in onze woon- en leefomgeving is groen belangrijk voor onze gezondheid. Een woonomgeving met veel groen wordt zomers minder heet, vangt water op tijdens hevige regenval en zorgt voor een schonere lucht. Op hete dagen zorgen (kleine) stadsbomen voor schaduw en door verdamping van water werkt het groen als een natuurlijke airconditioner.
Tegel eruit, Plant erin
Ga daarom ook in uw eigen omgeving aan de slag met vergroenen. In uw tuin, op balkon of terras of met een groen dak of geveltuin. Met het project Operatie Steenbreek helpen wij u hierbij graag. Meer informatie en de mogelijkheden vindt u op de pagina Klimaat en biodiversiteit.