Subsidieregeling Lokale Aanpak Isolatie Alphen aan den Rijn 2024 (NIP)

Vanaf 1 juni 2024 kun je gebruik maken van de NIP-subsidie. Deze subsidie kun je aanvragen als je woning slecht is geïsoleerd, een lage WOZ-waarde heeft en is gebouwd vóór 1992.

Tegel inspiratie

In een goed geïsoleerde woning gebruik je minder energie en is het aangenaam wonen. Je hebt geen last van koude tocht of een koude vloer. Isoleren van je woning kost geld, maar je bespaart op je energieverbruik. Toch kunnen de kosten je tegenhouden om hiermee aan de slag te gaan. Daarom kun je vanaf 1 juni 2024 gebruik maken van de Subsidieregeling Lokale Aanpak Isolatie Alphen aan den Rijn (NIP). Woon je in een slecht geïsoleerde koopwoning en wil je isoleren? Kijk dan of je deze subsidie kunt aanvragen.

Voor wie is de subsidie?

Deze subsidie is voor woningeigenaren met een slecht geïsoleerde koopwoning met een lage WOZ-waarde en een bouwjaar van voor 1992. De regeling is voor eigenaar-bewoners van eengezinswoningen én van VvE's in de gemeente Alphen aan den Rijn.

Eengezinswoningen

Je kunt als eigenaar van een eengezinswoning waar je zelf in woont subsidie aanvragen als de woning aan de volgende voorwaarden voldoet: 

Woning verduurzamen Kerk en ZanenEnergielabel of isolatie
D, E, F, G of 2 slechte bouwdelen

WOZ-waarde (peiljaar 2022)
minder dan € 362.000

Locatie
Binnen gemeente Alphen aan den Rijn

Bouwjaar
voor 1992

Vereniging van Eigenaars (VvE)

De subsidie kan worden aangevraagd door VvE's. Bij een gemengde VvE met huur- en koopwoningen kan alleen voor de koopwoningen de subsidie worden aangevraagd. Woningcorporaties en particuliere verhuurders in VvE zijn uitgezonderd van deze subsidie. (kijk op Rijksoverheid voor de mogelijkheden voor particuliere verhuurders).

De VvE kan subsidie aanvragen als de appartementen aan de volgende voorwaarden voldoen:

VvE verduurzamen met NIP subsidieEnergielabel of isolatie
Minimaal 60% van de appartementen is slecht geïsoleerd. 

WOZ-waarde (peiljaar 2022)
minder dan € 362.000

Locatie
Binnen gemeente Alphen aan den Rijn

Bouwjaar
voor 1992

Wanneer is een huis slecht geïsoleerd of een bouwdeel slecht?

Een huis is slecht geïsoleerd als het een energielabel D, E, F of G heeft. Maar ook als je kunt aantonen dat je twee slechte bouwdelen hebt (met bouwdelen wordt bedoeld een onderdeel van het huis, bijvoorbeeld het dak).

Technische voorwaarden van de subsidie

Per bouwdeel gelden technische regels waaraan je moet voldoen om de subsidie te krijgen. Vanaf eind mei vind je op deze pagina een beschrijving van de voorwaarden. Wil je nu al meer informatie over de subsidie, de technische voorwaarden en hoeveel subsidie je kunt krijgen? Vraag dan het document van de Subsidieregeling Lokale Aanpak Isolatie Alphen aan den Rijn per mail aan via duurzaamheidsloket@alphenaandenrijn.nl.

Voor welke maatregelen kan ik subsidie krijgen?

Je kunt energiebesparende maatregelen aanbrengen zoals vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dubbel glas en dakisolatie, eventueel in combinatie met een energiezuinig ventilatiesysteem. Om voor subsidie in aanmerking te komen is het voldoende om één maatregel te treffen.

Let op bij spouwmuurisolatie en dakisolatie van buitenaf!
Wanneer we onze woningen en gebouwen verduurzamen heeft dit soms onbedoeld negatieve gevolgen voor kleine dieren. Daarom is er de Omgevingswet met regels waar je je aan moet houden. Meer informatie over deze regels vind je op de pagina verduurzamen met oog voor natuur.

Wanneer en waar kan ik de subsidie aanvragen?

De subsidie kun je nu nog niet aanvragen. Dat kan vanaf 1 juni 2024. Op de website van de gemeente komt een aanvraagformulier en daarvoor heb je je DigiD nodig. De link staat vanaf 1 juni 2024 op deze pagina.

Wil je nu al gaan isoleren? Geen probleem. Als je na 1 januari 2024 bent gestart met de werkzaamheden én pas na 1 januari 2024 de betalingen hebt gedaan, kun je alsnog de subsidie aanvragen.

Laat je goed adviseren!

Wanneer je je woning gaat verduurzamen zijn er veel mogelijkheden. Kies een bedrijf dat je goed kan adviseren en is aangesloten bij een keurmerk, zoals Bouwgarant, SWK of Woningborg. Dit keurmerk garandeert dat een andere aangesloten aannemer de verbouwing overneemt als jouw aannemer onverhoopt failliet gaat. Controleer ook of de aannemer is aangesloten bij de Geschillencommissie Verbouwingen en Nieuwbouw. (bron: Consumentenbond).

Gratis advies van energiecoach

Portret energiecoach FredMet alle mogelijkheden en het nodige papierwerk is het fijn om een goed en onafhankelijk advies te krijgen over wat voor jouw woning en leefsituatie de beste maatregelen zijn. De energiecoaches van Alphen aan den Rijn zijn vrijwillige en deskundige buurtgenoten die je graag helpen je weg in duurzaamheidsland te vinden. Ook kunnen ze je adviseren over de subsidies die er zijn en overige geldzaken.

Naar energiecoaches van Energiek Alphen

Vragen?

Heb je nog vragen over deze subsidieregeling? Bel gerust met ons klantcontactcentrum op 14 0172 of stuur een mail naar duurzaamheidsloket@alphenaandenrijn.nl. We helpen je graag op weg!