Klimaatsubsidie voor Meer Groen
Met de klimaatsubsidie worden groene maatregelen zoals groene daken, vervangen tegels en opvang regenwater een stuk goedkoper.
Met meer groen in onze tuinen, straten en buurten kunnen we de overlast van klimaatverandering minder maken. Gevolgen van klimaatverandering zijn bijvoorbeeld zwaardere regenbuien met wateroverlast, hitte(golven) en langdurige droogte. Maar een groene straat en buurt is ook gewoon mooier en gezelliger om te zien. Daarom maken we gemeente Alphen aan den Rijn groener! Wij helpen je graag om je eigen tuin of buurt groener te maken. Bijvoorbeeld met de klimaatsubsidie. Daarmee worden groene maatregelen een stuk goedkoper.
Voorbeelden van groene maatregelen zijn onder andere de aanleg van een groen dak, het vervangen van tegels door planten, of het opvangen van regenwater met bijvoorbeeld een regenton.
Let op:
Vraag de klimaatsubsidie aan voordat je de uitgaven doet!
Direct naar informatie en aanvragen klimaatsubsidie
Vervang tegels door groen
Een straat met veel groen ziet er aantrekkelijk en mooi uit. Kopers zijn zelfs bereid meer te betalen voor een huis in een groene omgeving dan voor eenzelfde huis in een versteende buurt. Veel groen, zoals bomen, struiken en planten, in onze woonomgeving is ook beter voor onze gezondheid én we helpen er kleine dieren en insecten mee. Als je nu tegels gaat vervangen door planten, struiken en kleine stadsbomen, zijn de kosten hiervoor lager als je de klimaatsubsidie aanvraagt.
Volop informatie en inspiratie over het vergroenen van je tuin en buurt vind je op de pagina Klimaat & Biodiversiteit.
Vang regenwater op in je tuin, terras of balkon
Door de regenpijp aan te sluiten op bijvoorbeeld een regenton, stroomt er minder regenwater naar het riool waardoor deze minder snel overstroomt. Koop je een regenton of ga je op een andere manier regenwater opvangen? Dan ontvang je met de klimaatsubsidie de helft van de kosten voor de aankoop én de installatie terug.
Het opgevangen regenwater kun je tijdens droge periodes gebruiken om planten die dat nodig hebben, water te geven.
Naast een regenton en zijn er nog veel meer mogelijkheden om te zorgen dat het regenwater niet via het riool wordt afgevoerd. Ook voor die maatregelen kun je klimaatsubsidie aanvragen. Kijk voor inspiratie op Regenwater in de tuin.
Een groen dak voor koelte en opvang regenwater
Daken worden in de zomer erg heet, soms wel 70 graden! En daardoor koelt het ’s nachts niet zo goed meer af, doordat de daken als straalkacheltjes die warmte afgeven aan de lucht. Door daken te vergroenen met (bloeiende) planten, wordt het een stuk minder warm. En de planten werken ook nog eens als een natuurlijke airconditioner. Dit komt doordat planten regenwater opslaan en dit tijdens warme dagen weer verdampen, wat zorgt voor verkoeling. Met de klimaatsubsidie kun je een flink deel van de kosten voor de aanleg van een groen terugkrijgen.
Meer informatie en een verhaal van bewoners die met elkaar aan de slag gingen om hun schuurdaken met klimaatsubsidie te vergroenen, vind je op de pagina Groene Daken.
Operatie Steenbreek: Tegel eruit, Plant erin!
Aanvullend op de Klimaatsubsidie zijn er ook verschillende acties van Operatie Steenbreek waarvan je gebruik kunt maken. Zoals de aanleg van groene voortuinen met meerdere buren uit je straat, workshops en de gratis schetsservice. Via onderstaande button kom je bij een overzicht van alle mogelijkheden.