Meer groen voor minder hittestress
Steen en tegels worden heet in de zomer. Ze houden de warmte lang vast en zorgen voor hoge temperaturen in onze woonwijken. Ook gevels en daken zorgen voor hogere temperaturen. Hierdoor hebben we steeds vaker last van hittestress.
Wordt het koeler met bomen en planten? Ja, dat merken we! In de zomer is het bij de bomen en planten een stuk koeler dan langs de gevel.
Met het project Eco-Systeem-Stad volgen we 10 jaar lang de resultaten van een groener stadscentrum. Dit doen we met metingen en onderzoek. Elke zomer meten we verschillende temperaturen. Van gevels, bestrating en muren én van de planten, bomen en struiken. In de zomer van 2022, het groen was toen nog niet geplant, werd met een infraroodcamera maar liefst 64 graden aan de zijgevel van het gemeentehuis gemeten. Doordat harde materialen warmte goed opnemen én vasthouden, koelt het 's nachts minder goed af, en daardoor wordt het in bebouwde gebieden steeds warmer. Mensen kunnen hierdoor hittestress ervaren wat slechts is voor onze gezondheid. mBomen en planten houden geen warmte vast. Dat blijkt uit de meting, want tijdens de meting in de zomer van 2024, werd er bij de bomen slechts een temperatuur van 28 graden gemeten. En doordat bomen en planten ook nog eens regenwater verdampen tijdens warme dagen, werkt dit als een natuurlijke airconditioner, waardoor het nog koeler blijft.
Groen kan het stadscentrum 8 tot 10 graden verkoelen op warme dagen.
En tijdens een hittegolf is dat een groot verschil.
Door dit soort onderzoeken en metingen, weten we zeker dat we bijvoorbeeld met geveltuinen, groene straten en wijken, de kans op hittestress kunnen verkleinen. Daarom investeren we hierin. Waar mogelijk vergroenen we de openbare ruimte en als je zelf aan de slag gaat met het vergroenen van je buurt, helpen we je daarbij graag. Bijvoorbeeld met het project Operatie Steenbreek, Eetbaar Alphen, de klimaatsubsidie of de aanleg van geveltuinen.
Wat is hittestress?
Doordat de afgelopen jaren onze woongebieden flink zijn versteend, lopen de temperaturen in de zomer flink op en blijft de warmte lang hangen. Veel mensen slapen slechter tijdens warme periodes. Bij milde hittestress kun je last krijgen van concentratieproblemen, vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid. Ook kun je huidproblemen krijgen, zoals jeuk en uitslag met blaasjes.. Kenmerken van hittestress verschillen, van hevig zweten tot duizeligheid, stoppen met zweten en instorten.Iedereen kan hittestress ervaren, maar de meest kwetsbaren zijn mensen ouder dan 65 jaar, baby's en jonge kinderen, zwangere vrouwen en mensen met acute of chronische gezondheidsproblemen. Ook mensen die weinig sociale contacten hebben, ervaren sneller hittetress.
Wat kun je doen om hittestress te voorkomen?
- Zorg dat je de zon aan de buitenkant van je huis tegenhoudt. Bijvoorbeeld met bomen, een begroeide pergola over je terras of zonwering.
- Hoe meer steen en tegels in je (voor)tuin, des te warmer het wordt. Kijk dus een goed naar je tuin, kan het ook een paar tegels minder? Een groene tuin en groene daken zorgen dat het minder warm wordt en houden het koeler.
- Houd ramen en deuren overdag dicht, maar zorg wel voor ventilatie en zet het ventilatiesysteem niet uit. Anders wordt de lucht in huis al snel ongezond.
- Sluit gordijnen overdag.
- Zet 's avonds en vroeg in de ochtend ramen en deuren tegen elkaar open zodat koelere lucht door je huis kan stromen.
- Gebruik een ventilator in plaats van een airco. Om een koele luchtstroom te produceren, stoten airco's warme lucht uit. Hiermee vergroot je uiteindelijk het probleem, want daardoor komt er nog meer warmte vrij. Ventilatoren zorgen ervoor dat je de warmte makkelijker kwijt kunt, en daardoor voelt het minder warm.
- Zet zo veel mogelijk apparaten uit en stofzuig even niet. Bij het gebruik van elektrische apparaten komt veel warmte vrij, waardoor de temperatuur in huis verder oploopt. Voorbeelden van apparaten die veel warmte uitstoten zijn bijvoorbeeld de tv, oven, airfryer, wifibox, stereo-installatie en gloeilampen. Tip: vervang gloeilampen door led. Ledlampen worden niet warm en je bespaart ook nog eens flink op je stroomverbruik.
-
Houd jezelf koel en rustig. Draag luchtige kleding en vermijd de zon tussen 11 en 16 uur. Drink veel maar vermijd alcohol.