Groene Pluim 2022 Alphen aan den Rijn

Frank Keijzer ontving in 2022 de Groene Puim. Lees hier zijn verhaal!

In 2022 ontving Frank Keijzer met zijn duurzame bedrijf Kewodak de eerste Alphense Groene Pluim. Op alle fronten werkt Frank met zijn mensen aan de verduurzaming van zijn bedrijf. Als specialist in daken heeft het bedrijfspand uiteraard een groen, bloemrijk dak met zonnepanelen én honingbijen. In het bedrijf worden verpakkingen hergebruikt en Frank ging met leveranciers in gesprek om samen oplossingen te zoeken om afvalstromen te verminderen. Inmiddels heeft Frank veel duurzame kennis en ervaring en deelt die graag en regelmatig met collega-bedrijven. 

Groene Pluim winnaar 2022 Frank Keijzer Alphen aan den rijnOp 27 september 2023 reikt Stichting De Groene Pluim voor de tweede keer de onderscheiding uit in onze gemeente. Voor wethouder Duurzaamheid Gert van den Ham een mooi moment om met Frank terug te kijken op zijn ervaringen na het krijgen van deze onderscheiding. 

Duurzaam durven denken 

Gert van den Ham: “Ik ben iedere keer weer verrast door de bedrijven in Alphen aan den Rijn. Er zit zo veel kennis, ervaring en ondernemerschap. Ondernemers die verder willen komen. Je moet duurzaam durven denken. Het is een omslag om vertrouwde en ingesleten patronen los te laten. Dat is een stap, maar levert uiteindelijk nieuwe inzichten en mogelijkheden op.” “Dat herken ik zeker”, zegt Frank. “Het is fijn dat de gemeente hiervoor openstaat en met ons in gesprek gaat en meedenkt over oplossingen.” 

Pittig selectieproces 

“Met de Groene Pluim willen we duurzame bedrijven in het zonnetje zetten. We hebben ondernemers hard nodig om de verduurzamingsslag te maken en waarderen hun activiteiten daarin enorm,” zegt Gert. 

Frank vertelt zijn ervaringen over het selectietraject. “De selectieprocedure is pittig en heel gedegen. Je wordt op meerdere onderwerpen ondervraagd. Over voor de hand liggende zaken zoals de duurzaamheid van je bedrijfsgebouw, de producten en/of diensten die je verkoopt. Maar ook over je personeelsbeleid welke activiteiten je onderneemt om collega-ondernemers te inspireren ook duurzame stappen te zetten.

Frank: 'Groene Pluim bevestigt dat we op de goede weg zijn’ 

Toen we die tweede ronde goed hadden doorstaan, volgde nog een bezoek aan ons bedrijf door de stichting. Dat alles bij elkaar vraagt echt wel wat tijd. Maar ik vind dat daarmee de erkenning alleen maar waardevoller is. De Groene Pluim is voor mij als mens echt een bevestiging dat we op de goede weg zijn. We gaan nu een stapje verderzetten.”

Iedereen in bedrijf denkt mee 

Gert is benieuwd of de Groene Pluim ook zakelijk iets heeft opgeleverd. Frank reageert hierop positief. “Het bleek een schot in de roos. Na de ontvangst van de Groene Pluim kreeg ik gelijk zo veel aandacht dat twee gemeentes uit de regio contact opnamen en nu nieuwe relaties zijn. Iedereen in ons bedrijf ademt duurzaamheid uit en denkt hier ook altijd over na. We leggen niet zomaar een prijs op tafel, maar denken mee over de beste mogelijkheden. We hebben een eigen kenniscentrum en nodigen relaties hiervoor uit. Uiteraard gaan we dan ook samen ons groene dak met zonnepanelen en bijen op”, vertelt Frank trots. ‘Je moet mee in de transitie. Dat is een kans, geen bedreiging’ 

Kansen duurzaam ondernemen 

“Wat zou jij andere ondernemers willen meegeven die ook zoeken naar mogelijkheden om hun bedrijf te verduurzamen?” vraagt Gert aan Frank.  

“Ga het gewoon doen, zie het als een kans. Zie je toch beren op de weg? Ga dan met anderen in gesprek om je te laten inspireren. Ga je er nu niet in mee, dan sta je over een aantal jaren aan de kant. Je moet mee in de transitie. En dat is een kans, geen bedreiging. 

De Groene Pluim heeft ons ook een netwerk met gelijkgestemden opgeleverd. We treffen en inspireren elkaar en wisselen ervaringen en kennis uit. Dat is voor ons echt heel waardevol.”.

Honingbijen op het dakMet de honingbijen op het dak van het bedrijfspand heeft Frank elk jaar zijn eigen honing.