Groene Pluim 2023: Waardewenders en Vermeulen Groep

Felicitaties voor de 2 nieuwe winnaars van de Groene Pluim 2023: Waardewenders en Vermeulen Groep.

De winnaars Groene Pluim ontvangen certificaat van wethouder en Stichting De Groene Pluim

Woensdag 27 september 2023 is voor de 2e keer in Alphen aan den Rijn De Groene Pluim uitgereikt. Wethouder Duurzaamheid Gert van den Ham heeft De Groene Pluim overhandigd aan twee duurzame ondernemende koplopers in onze gemeente. Vermeulen Groep en Waardewenders. Beide bedrijven zijn een duurzame inspiratiebron voor de eigen sector en daarbuiten. Daarom werden deze bedrijven door de wethouder in de schijnwerpers gezet.

'Het aantal duurzame koplopers in onze gemeente is indrukwekkend.
Het vraagt lef om de omslag van vertrouwde en ingesleten patronen los te laten,
en als ondernemer duurzame stappen te zetten.
De Groene Pluim is ene manier om deze waardering hiervoor te laten zien.'

De wethouder overhandigde de Groene Pluim aan:

  • Sophia van Bakel, Commercieel Directeur van Vermeulen Groep
  • Herrejan Veenema, directeur van Waardewenders

Waardewenders motivatie van binnenuit 

Hoewel het papiergebruik terugloopt, neemt de vraag naar duurzaam papier juist toe. Waardewenders is een bedrijf met 9 medewerkers. Ze verwerken vezels van lokaal gemaaid en ecologisch beheerde bermen en ander organisch restmateriaal tot producten van papier en karton. Het concept is gebaseerd op duurzaamheid, kringloop (circulariteit) en partnerschap. De ecologisch beheerde bermen worden maximaal 2 keer per jaar gemaaid. De biodiversiteit neemt daardoor toe en er ontstaat een betere leefomgeving voor vlinders en bijen.  

Hiermee draagt Waardewenders in belangrijke mate bij aan een omslag in de papier-, verpakking- en drukwerksector. En doordat zij met lokale grondstoffen werken, dragen zij ook bij aan de vermindering van CO2-uitstoot. De beoordelingscommissie van de Groene Pluim was positief verrast door de buitengewone eigen motivatie van de mensen achter Waardewenders. 

Vermeulen Groep: een duurzamere infrasector 

Vermeulen Groep werkt met ongeveer 180 medewerkers aan wegonderhoud, groenvoorziening, incident management en asset management. De kernwoorden van de organisatie zijn:

  • Duurzaamheid 
  • Innovatie
  • Werkgeluk
  • Ervaring
  • Veiligheid

Vermeulen Groep speelt een belangrijke rol in de overgang naar een duurzamere infrasector en werkt daarvoor intensief samen met een brede groep partners. Er is dan ook veel aandacht voor (hergebruik van) materialen, grondstofgebruik en duurzame energiebronnen. Daarnaast biedt de organisatie een kans voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Stimuleringsprijs 

De Groene Pluim is een stimuleringsprijs voor kleine en grote bedrijven. Ze vallen op doordat de bedrijven inzetten op het thema duurzaamheid en sociaal beleid. Om voor zo’n pluim in aanmerking te komen doorloopt het bedrijf een onafhankelijk onderzoek. De wereldwijde doelstellingen van Global Goals: SDG´s van de Verenigde Naties zijn daarbj richtinggevend. De 1e Groene Pluim in Alphen aan den Rijn is in 2022 uitgereikt aan Kewodak.  

Felicitaties voor de Groene Pluim winnaars

We feliciteren Waardewenders en Vermeulen Groep: van harte gefeliciteert met de welverdiende Groene Pluim! 

Herrejan Veenema van WaardewendersHerrejan Veenema: “Ik vind duurzaam ondernemen heel gewoon. Met deze onderscheiding realiseer ik me dat het toch niet zo gewoon is. Dit is een hele mooie waardering.” 
Sophia van Bakel van Vermeulen GroepSophia van Bakel: “Als Alphens bedrijf is het heel mooi om deze onderscheiding van de gemeente te krijgen. Trots! En het geeft ons veel energie en dat past bij een duurzame toekomst.”