Klein chemisch afval (kca)
Kca bevat waardevolle stoffen voor nieuwe producten.
Klein chemisch afval (kca) is een verzamelnaam voor allerlei soorten afval dat bestaat uit gevaarlijke of sterk milieuvervuilende stoffen. Het gaat bijvoorbeeld om spaarlampen, batterijen, gootsteenontstopper en verf. Hierin zitten chemische stoffen die schadelijk zijn voor uw gezondheid en voor het milieu. Lever klein chemisch afval altijd op de juiste manier in.
Hergebruik
Een groot deel van de (schadelijke) stoffen in kca kunnen we hergebruiken. Daarvoor is het belangrijk dat u kca gescheiden inlevert: speciale bedrijven kunnen het dan op de juiste manier verwerken. Stoffen die niet geschikt zijn voor recycling verbranden of storten ze onder speciale omstandigheden, zodat ze geen schade toebrengen aan het milieu.
Nog beter: kies voor een alternatief
Voor veel soorten kca bestaan alternatieven. Een oplaadbare batterij gaat langer mee dan een eenmalige batterij en zorgt dus voor minder afval. Nog beter: kies vooral apparaten met een snoer. Stroom uit het stopcontact is 1000 keer goedkoper en veel milieuvriendelijker dan een wegwerpbatterij. Kies bij verf voor een soort op waterbasis in plaats van oliebasis. En bij verlichting voor LED in plaats van een spaarlamp.
Gooi kca niet bij het restafval
Als kca bij het restafval belandt, kan het verschillende problemen geven: sommige stoffen kunnen gevaarlijk zijn voor de vuilnisophalers of brand veroorzaken. Andere stoffen vervuilen de lucht, bodem of het grondwater als ze met het restafval worden verbrand of in de natuur belanden. U herkent klein chemisch afval aan het symbool: een afvalcontainer met een kruis erdoorheen.
Waar inleveren
U levert klein chemisch afval in bij afvalbrengstation Ecopark De Limes. U mag het niet bij uw andere afval weggooien. Batterijen, spaarlampen en tl-buizen kunt u ook inleveren bij speciale inzamelbakken bij winkels en bouwmarkten. Medicijnen en injectienaalden kunt u ook inleveren bij de apotheek waar u ze gehaald heeft.
Wel of geen klein chemisch afval
Wilt u meer informatie over chemisch afval, kijk dan op www.afvalscheidingswijzer.nl.