Elektrische apparaten en lampen

Repareer, geef ze weg of lever ze in.

U kunt elektrische apparaten en lampen die stuk zijn natuurlijk (laten) repareren. Of als u ze zelf niet meer gebruikt, geeft u ze een 2e leven door ze te verkopen of weg te geven. Lukt dat niet, lever ze dan in bij een inleverpunt. Op die manier kunnen we waardevolle grondstoffen (staal, aluminium, koper, glas en kunststoffen) opnieuw gebruiken. En dat is beter voor het milieu. 

Stap 1: repareren

U kunt elektrische apparaten langer gebruiken door deze te (laten) repareren. Als op het product nog garantie zit, kunt u het door of via de leverancier laten repareren. Maar repareer geen energievreters! Het is beter voor het milieu én uw portemonnee om een nieuw en zuiniger exemplaar te kopen. U kunt proberen een apparaat zelf te repareren of bijvoorbeeld naar een Repair Café gaan. De locaties en tijdstippen van de Repair Cafés in onze gemeente vindt u in de agenda.

Elke laatste donderdag van de maand is er van 10.00 tot 12.00 uur een Repair Café bij Stichting Kringloop Alphen aan den Rijn aan de Energieweg 13.

Stap 2: verkopen 

U kunt voor de verkoop van tweedehandse spullen terecht bij verschillende websites als een winkel in onze gemeente. Lukt het niet een apparaat te verkopen, lever het dan in voor recycling. 

Stap 3: weggeven 

Door afgedankte elektrische apparaten in te leveren voor recycling, kunt u anderen helpen! Zo ondersteunt u bijvoorbeeld lokale initiatieven van een kinderboerderij, een basisschool of een goed doel.  

Stap 4: inleveren

In duizenden winkels, megastores en bouwmarkten kunt u elektrische apparaten inleveren. Zoekt u een inleverlocatie, kijk dan even bij Stichting Open. Ook kunt u elektrische apparaten inleveren bij Ecopark de Limes.

Steeds meer mensen leveren oude elektrische apparaten in bij de winkel waar ze een nieuw, soortgelijk apparaat kopen. Dit is de oud-voor-nieuwregeling. De oud-voor-nieuw regeling geldt ook als u online een product hebt gekocht dat bij u thuis of een ophaalpunt wordt bezorgd.