Inspiratie en stappenplan

Kijk hier voor inspiratie en een handig plan waarmee je stap voor stap je (voor)tuin groener maakt.

Een groene tuin, straat en leefomgeving zorgt voor ontspanning en een beter leefklimaat. En er zijn steeds meer mogelijkheden. Wil je inspiratie opdoen of ben je op zoek naar een stappenplan? Lees dan verder. 

Inspiratie 

Dicht bij huis, wat verder weg of online zijn er volop mogelijkheden om inspiratie op te doen om je tuin en straat groener en gezelliger te maken. We hebben een paar mogelijkheden voor je opgezocht. 

Tuinpad Rijneveld 

Van maart tot en met oktober kun je elke laatste zaterdag van de maand dicht bij huis inspiratie opdoen via Tuinpad Rijneveld. Een mooie wandelroute langs vele kwekerijen. Tijdens de maandelijkse Tuinpad Rijneveld geven kwekers informatie en worden er regelmatige andere activiteiten georganiseerd, zoals lezingen en een vaartocht langs de kwekerijen. Kijk op de website Tuinpad Rijneveld voor actuele informatie over de activiteiten. 

Tuinen van Appeltern 

Wat verder weg van huis, vind je de Tuinen van Appeltern, een bron van inspiratie. Je vindt er tientallen voorbeeldtuinen van heel klein tot groot met allerlei thema’s en voorbeelden voor balkons en terrassen. Ook is er veel aandacht voor de beplanting, het klimaatbestendig inrichten van je tuin, oogsten uit je tuin en de verschillende materialen die je hiervoor kunt gebruiken. Met het avontureneiland waar je kunt picknicken is Appeltern een dagje uit voor jong en oud. Na een bezoek aan deze tuinen of hun website heb je zeker volop inspiratie om aan de slag te gaan! 

Tuingeluk 

Heel veel informatie, kennis en inspiratie vind je op www.tuingeluk.nl. De website is een samenwerking van hoveniers en de Tuinen van Appeltern. Zij bundelden de informatie in een boekje. Wil je de pdf van het boekje ontvangen? Stuur dan een mail naar: duurzaamalphen.

Stappenplan: minder tegels, meer groen 

Een -deel van je- tuin groener maken is makkelijker dan je denkt en hoeft ook niet veel tijd te kosten. In een kort filmpje laat milieucentraal.nl zien hoe je in 6 stappen een grijze voortuin omtovert tot een groene en gezellige tuin.  

 Je vindt het stappenplan ook terug op de website van Milieu Centraal, met handige foto’s en tips. 

Plantentip

Koop in het voorjaar kleine planten en plant ze niet te dicht op elkaar. Kleine planten zijn een stuk goedkoper en overleven ook een stuk makkelijker het eerste tuinseizoen. Een jaar later zijn je planten al flink gegroeid en is je tuin goed gevuld!

Het eind van de zomer is het moment om grotere planten te kopen. Vaak zijn ze dan afgeprijsd. Grote planten kun je delen in meerdere kleine planten en in je tuin zetten. Zo heb je zomaar 3 of 4 planten voor de prijs van één!