Wat is Operatie Steenbreek

Met elkaar zorgen voor een groene, biodiverse en klimaatbestendige leefomgeving.
Dat is waar Operatie Steenbreek voor staat.

Wat is Operatie Steenbreek

Operatie Steenbreek is een landelijke campagne om zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken om hun tuin, straat en buurt te vergroenen. Gemeente Alphen aan den Rijn is hierbij aangesloten en helpt je met Operatie Steenbreek op weg om tegels te vervangen door levend groen, zoals kleine stadsbomen, struiken en planten. Dat is beter voor het klimaat maar ook voor eigen gezondheid. En een groene woonwijk ziet er ook gewoon mooier en gezelliger uit.

Aanbod om vergroenen makkelijker te maken

We hebben een pakket aan mogelijkheden waarvan je gebruik kunt maken. Met de klimaatsubsidie ontvang je een deel van de kosten terug, we geven hulp bij de aanleg van geveltuinen en er zijn gratis plantpakketten voor het vergroenen van voortuinen. Ook organiseren we regelmatig gratis schetsservices en workshops op aanvraag. Zo wordt het makkelijker om ook jouw tuin of straat klimaatbestendig te maken. 

Waarom een klimaatbestendige tuin

Een klimaatbestendige tuin zorgt voor schaduw op warme zomerdagen, neemt regenwater op tijdens periodes met veel regen, maakt de lucht die wij inademen schoon en zorgt voor meer leefruimte voor kleine dieren en insecten. Een klimaatbestendige tuin bestaat voor minimaal 60% uit levend groen en maximaal 40% tegels. In de afbeelding zie je 4 keer dezelfde tuin met steeds iets meer ruimte voor groen. 

  • Tuin 1: deze tuin heeft een groene tuinafscheiding wat positief is, maar nog te veel bestrating en te weinig beplanting. 
  • Tuin 2: een onderhoudsarme tuin met nog best veel tegels. De boom is een pluspunt en zorgt voor schaduw en trekt vogels aan.  
  • Tuin 3: er is voldoende beplanting en de lage hagen zorgen dat je tuin ruimtelijker lijkt. De lage hagen trekt extra vogels naar de tuin. Ook deze tuin heeft niet veel onderhoud. 
  • Tuin 4: er is veel ruimte voor planten, hagen en struiken en er is ook nog voldoende ruimte om in de tuin te kunnen zitten. De inrichting en beplanting van de tuin vraagt weinig onderhoud, maar levert wel een grote bijdrage aan een gezonder klimaat. Deze tuin is goed voor kleine dieren zoals egels en vogels. 

We helpen je graag op weg

Ga je je tuin, balkon of terras vergroenen? Water opvangen met een regenton of een groen dak aanleggen? Maak dan gebruik van het gemeentelijke aanbod en Operatie Steenbreek. Een overzicht van de mogelijkheden vind je op de pagina:

Klimaat en biodiversiteit