Geveltuin en klimplanten langs muren

Met een geveltuin of klimplanten langs de muren fleurt je straat op. Een smal tuintje met een groot resultaat!

Stokrozen fleuren een gevel op

Een geveltuin is een smalle strook met planten langs de gevel van je woning of schuur, vaak aan de straatkant van de woning. Met een geveltuin geef je je straat een mooie en groene uitstraling en zorg je voor meer leefruimte voor dieren en insecten. Want waar planten staan, vinden bijen, vlinders en andere kleine dieren al snel voedsel en schuilplekken.

een groene straat ziet er mooier en gezelliger uit

Een geveltuin hoeft niet veel te kosten en je bent weinig tijd kwijt aan onderhoud. Geveltuinen hebben een positieve invloed op het klimaat in woonwijken. Het blijft koeler, je verkleint de kans op wateroverlast, de planten zuiveren de lucht en je helpt mee aan het vergroten van de biodiversiteit, doordat je een stukje leefruimte geeft waar verschillende soorten vogels, vlinders en bijen op afkomen.

Een geveltuin aanleggen 

Een geveltuin aanleggen is niet moeilijk, maar voordat je begint is het handig om op een paar zaken te letten:

  • Ligt de geveltuin niet op je eigen terrein? Dan is het belangrijk dat er minimaal 1,2 meter overblijft voor voetgangers en mindervaliden.
  • Huur je een woning? Overleg dan ook altijd eerst met de huisbaas of woningbouwvereniging. 

Operatie Steenbreek: samen aan de slag 

Buren leggen samen groene gevels aan

Wanneer je samen met meerdere buren aan de slag gaat, leggen wij de geveltuin voor jullie aan. We verwijderen de tegels, plaatsen een rand en zorgen voor goede aarde. Je kiest en koopt zelf de planten en zorgt ervoor dat de geveltuin er mooi en netjes blijft uitzien. Op de gemeentelijke website vind je de spelregels voor het laten aanleggen en kun je een geveltuin aanvragen. 

Tips voor een succesvolle geveltuin 

NIet elke plant is geschikt voor jouw geveltuin. De ene plant staat graag in de zon, terwijl een andere soort plant juist liever in de schaduw staat. Ook de hoeveelheid ruimte, droge of natte grond telt mee of planten het naar hun zin hebben. En misschien wil je planten waarmee je vlinders en vogels trekt naar je straat? Kijk voor je begint dus goed naar de plek waar jouw geveltuin komt. Vraag ook naar advies bij de medewerkers van tuinwinkels. Zo weet je zeker dat jouw geveltuin mooi en succesvol wordt. We geven je een aantal tips voor verschillende situaties.

Zon of schaduw

Niet alle planten houden van warmte en veel zon. Kijk daarom goed wanneer en hoeveel uur per dag de zon op jouw gevel staat.

Zonnige gevel, meer dan 5 uur zon per dag

Rozen doen het goed voor gevels die in de zon liggen

  • Rozen 
  • Zonnehoed 
  • IJzerhard 
  • Stokrozen 
  • Salie 
  • Lavatera 

Halfschaduw gevel, minder dan 5 uur zon per dag

Kamperfoelie groeit goed in de schaduw en helpt nachtvlinders aan voedsel

  • Kamperfoelie (ruikt ’s avonds ook nog eens heerlijk) 
  • Clematis 
  • Vrouwenmantel 
  • Akelei 
  • Varen 
  • Anemoon 

Planten om dieren aan te trekken 

Met planten kun je verschillende dieren aantrekken. Vlinders en bijen komen vooral af op bloeiende planten die van nature in Nederland voorkomen. Die leveren het meeste voedsel voor ze op. Liever vogels? Kies dan voor klimplanten zoals de klimop, klimhortensia, kamperfoelie of clematis. 

Hoeveel ruimte is er?

De ene plant heeft wat meer ruimte nodig dan de ander. Een struikvormige klimop wordt uiteindelijk ruim een meter hoog en breed en heeft meer ruimte nodig dan vaste planten.  

Geen plek voor een geveltuin

Clematissen kun je langs de regenpijp laten klimmen

Soms is er gewoon te weinig ruimte om aan de straatkant een geveltuin aan te leggen. Maar ook dan zijn er misschien toch mogelijkheden om je straat op te fleuren. Klimplanten hebben heel weinig ruimte nodig. Met een steuntje langs de muur, bijvoorbeeld de regenpijp, geven ze je straat toch een groene uitstraling en geniet je in de zomer van de bloemen. Een handig stappenplan, tips en inspiratie voor een groene gevel of geveltuin, vind je op de website van Milieu Centraal