Subsidies en leningen

Voor VvE’s die willen verduurzamen zijn er verschillende subsidies en voordelige leningen beschikbaar om u op weg te helpen.

Door te verduurzamen kun je met je VvE meer grip krijgen op de energierekening. Maar verduurzaming vraagt ook om een investering. Precies daarom zijn er verschillende subsidies en leningen beschikbaar om je VvE op weg te helpen. Zo kun je nu al aan de slag en profiteren van de besparingen die het met zich meebrengt. 

Let op: de meeste subsidies en leningen moet je eerst aanvragen, voordat je de materialen koopt en de maatregel uitvoert.

Subsidies

•    SVVE-subsidie: vanuit het Rijk is een subsidie beschikbaar speciaal voor VvE’s (SVVE). Deze kun je inzetten voor het nemen van maatregelen, maar ook voor het vragen van advies en het laten uitvoeren van onderzoek. Lees alle voorwaarden en hoe je de subsidie kunt aanvragen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Leningen

  • Stimuleringslening: via de gemeente kun je bij het SVn een Stimuleringslening aanvragen voor je VvE. De Zakelijke lening van SVn is alleen voor verduurzaming af te sluiten, niet voor onderhoud. De verplichte afsluitkosten zijn minimaal € 1.500, maar de rente is nu heel gunstig (0,5% in februari 2024). Kijk voor actuele tarieven op Zakelijke lening van SVn.  
  • Warmtefonds: vanuit het Warmtefonds is een energiebespaarlening voor VvE’s beschikbaar. Daarmee kun je met je VvE tegen gunstige voorwaarden een bedrag lenen voor verduurzamingsmaatregelen. Deze lening mag ook voor een deel gebruikt worden voor onderhoud en woningverbetering in combinatie met verduurzaming.

De Rijksoverheid verzamelt alle subsidies die je aan kunt vragen bij je gemeente, provincie en het rijk. Kijk daarom regelmatig of er nieuwe subsidies beschikbaar zijn. Via de energiesubsidiewijzer bij Verbeterjehuis.nl vind je eenvoudig subsidies en leningen.